Yfke Wegman en Frederik Brom.
Yfke Wegman en Frederik Brom. Foto: Mark Blok

Dubbelrol voor Reeuwijkse Yfke: student én actrice

Human Interest

REEUWIJK - Yfke Wegman is een jonge meid van bijna 19 jaar. Ze is geboren en getogen Reeuwijkse, maar sinds kort woonachtig op een studentenkamer in Rotterdam. Naast haar HBO-opleiding voor Ruimtelijke Ontwikkeling speelt ze in films en series. Dat doet ze al sinds haar derde!  Als je haar googlet, is de lijst met films en series al behoorlijk indrukwekkend. 

Een van de series waar ze in speelt is vanaf 19 juli dagelijks te zien op NPO1, namelijk de dramaserie ‘Swanenburg’. Yfke: “In Swanenburg speel ik een puber met een eigen mening, een heel andere rol dan ik normaal speel, meer volwassen. Ik hoop dat veel mensen gaan kijken en mijn spel mooi vinden!”

Gaafste project tot nu toe
Ondanks dat Yfke al in veel producties heeft mogen acteren, is Swanenburg het gaafste project waar ze aan heeft meegewerkt. Dat heeft een aantal redenen. Yfke: “Tot voor kort speelde ik kinderrollen. Ik had een kindbegeleidster en was maar een paar keer op de set aanwezig om te draaien. Omdat je niet zo vaak op de set bent, ben je minder onderdeel van de groep. Bij Swanenburg is dat anders. Het is een meer serieuze rol, een meer volwassen rol. Dat soort rollen heb ik hiervoor nog niet gespeeld. Ik was dan ook veel vaker op de set te vinden. Ik heb zelfs mijn HAVO-eindexamen op de set voorbereid. Omdat ik er vaker was, maakte ik ook meer onderdeel uit van het geheel en werd ik heel hecht met de andere spelers. Dat was heel gezellig.”

Leren in de praktijk
Yfke heeft al de nodige acteerervaring opgedaan, maar ieder project en iedere samenwerking met andere acteurs betekent ook weer nieuwe dingen leren. Yfke: “Ik heb geen acteeropleiding gevolgd, behalve een cursus van Kemna-casting. Ik vind het het leukste om op de set nieuwe dingen te leren, in de praktijk. Daar heb je gelijk wat aan. Ik leer ook veel van andere acteurs. Ik heb niet per se een voorbeeld-acteur of -actrice tegen wie ik opkijk. Veel acteurs hebben een aspect waar ze heel goed in zijn, zoals serieus of heel enthousiast spelen. Ik heb bijvoorbeeld veel geleerd van mijn tegenspelers Aus Greidanus senior (speelt Jack Praal in Swanenburg) en Frederik Brom (speelt oudste zoon Benno Praal en is tevens in de serie Yfkes vader) over timing en rust houden in mijn spel. Zelf vind ik het spelen van enthousiaste en vrolijke rollen het leukst. Ik ben zelf zo en dan komt mijn spel ook het beste over op het publiek.”

Verschil film en serie

Yfke is op dit moment te zien in twee series, Swanenburg en Goede Tijden Slechte Tijden. Ze heeft daarvoor in zowel series als films gespeeld. Wat vindt ze het leukste om te doen? Yfke: “Ik speel het liefste in films. Daar ben je een half jaar intensief mee bezig en daarna ga je weer met een ander project aan de slag, met andere acteurs. Dat vind ik heel gaaf. Elke keer weer iets nieuws.”

Toekomstdromen
Voorlopig richt ze zich op haar HBO-studie en is acteren iets wat ze ‘ernaast’ doet. Van acteren je beroep maken, is maar voor weinig mensen weggelegd en met een HBO-diploma op zak hoopt Yfke meer kansen op werk te hebben. Maar ze zou het ook niet erg vinden om in de toekomst van acteren wel haar werk te maken. Yfke: “Ik hoop dat mensen de serie Swanenburg heel gaaf en mijn spel mooi vinden. En natuurlijk hoop ik dat ik hierdoor meer acteerklussen krijg. Een deel twee van Swanenburg zou ook erg leuk zijn, zeker als ik hier weer in mag meespelen.”

Tekst: Stefanie Peters
Beeld: Mark Blok

Swanenburg
In het twintigdelige familiedrama ‘Swanenburg’ draait het om de rijke familie Praal. De familie heeft weinig tegenwind gekend in het leven. Zoals in elke familie spelen de gebruikelijke ups-and-downs, maar dat staat hun onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit voor elkaar nooit in de weg. Tot blijkt dat er een gevaarlijk spel gespeeld wordt. Hoe ver ga je voor je familie als blijkt dat je familie je verraadt? Swanenburg is te zien vanaf maandag 19 juli om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Yfke Wegman.
Yfke Wegman en Frederik Brom
De acteurs van Swanenburg