Scout Emma de Graaf gaat naar de World Scout Jamboree in Zuid-Korea.
Scout Emma de Graaf gaat naar de World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Foto: Iris Onderwater

Scout Emma de Graaf naar World Scout Jamboree

Human Interest Human Interest

BODEGRAVEN / ZUID-KOREA - De 14-jarige Emma de Graaf uit Bodegraven doet als een van de jongste deelnemers mee aan het 25e World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Als jonge scout kan ze al erg uitkijken naar het evenement: ‘’Ik vind het heel leuk dat ik mee kan doen!’’

door Iris Onderwater

Het World Scout Jamboree wordt om de 4 jaar gehouden en is een wereldwijd scoutingevement voor enthousiaste scouting jongeren van 14 tot 18 jaar. “Er doen ongeveer 50.000 scouts uit 150 landen over de hele wereld mee op een nieuw gebouwde camping in Saemangeum.”

Scouting

Emma zit al bijna 6 jaar bij scoutingvereniging Bolaro in Bodegraven. Daar hoorde ze voor het eerst over het evenement in Zuid-Korea. “Scoutingleiding Kevin vertelde over het evenement. Hij heeft zelf twee keer meegedaan en vertelde ons met veel enthousiasme over de Jamboree. Het leek mij erg leuk. Ik heb er toen op internet meer over gezocht en heb mij aangemeld. Het is echt een evenement voor de scouts, dus je moet aangesloten zijn bij een scoutingvereniging om mee te mogen doen.”

De Boskrekels

Anderhalf jaar geleden meldde Emma zich al aan voor het evenement. Ze vertelt dat er vanuit Nederland ongeveer 2000 mensen meedoen aan de Jamboree, die allemaal worden ingedeeld in een troep. “Een troep bestaat meestal uit veertig mensen met vier leidinggevenden. De troep is ingedeeld op regio, dus iedereen komt uit de buurt. Ik ben wel de enige die uit Bodegraven komt.”

Het thema van de 25e Jamboree is ‘Draw Your Dream’. Elk land dat deelneemt aan de Jamboree heeft daarbinnen weer zijn eigen thema. Het thema van Nederland is dit jaar ‘insecten’. “Onze troep heet ‘De Boskrekels’. We hebben meerdere ‘troepweekenden’ gehad waar we met iedereen kennis konden maken. Het eerste troepweekend was een jaar geleden, nu ken ik de groep al een stuk beter en heb ik ook vrienden gemaakt. Ik denk dat het daardoor ook veel leuker gaat worden in Korea.”

Tijdens het evenement vinden allemaal scoutingactiviteiten plaats. Met haar troep heeft Emma zich hier al goed op kunnen voorbereiden. “Laatst hadden we contingentskamp, een kamp waar het net zo gaat als op de echte Jamboree. Zo hebben we gewandeld, t-shirts bedrukt en een dasring gemaakt.”

Mooie plekken

De jamboree duurt twaalf dagen, maar er is ook tijd om de mooie plekken van het land te bezoeken. “De hele reis naar Zuid-Korea is tweeënenhalve week. Tijdens de nareis bezoeken we de toeristische plekken van het land. We gaan bijvoorbeeld naar tempels en zo leren we de cultuur van het land kennen.”

Emma kijkt al erg uit naar de jamboree, ook al zijn er dingen die zij spannend vindt. “Ik vind het heel leuk dat ik mee kan doen en ik kijk er ook naar uit om mijn troep weer te zien. Het reizen vind ik nog wel spannend, dat ik naar de andere kant van de wereld reis zonder familie. Maar over het algemeen ben ik heel excited!”

Pittige omstandigheden
Ondertussen is Emma in Zuid-Korea aangekomen en zit de eerste week van de Jamboree er alweer op. In het nieuws was al te lezen dat de Jamboree te maken had met extreme hitte van meer dan 35 graden. De berichten waren schokkend, maar Emma relativeert het nieuws. “De hitte is natuurlijk wel vervelend, maar je went eraan. Onze troepstaf en de vrijwilligers willen natuurlijk het beste voor ons. We krijgen dan ook genoeg water om te drinken, speciale zakjes met extra vitamines en er wordt voor afkoeling en schaduw gezorgd. In het nieuws wordt de situatie soms veel erger neergezet dan het eigenlijk is. Er wordt goed voor ons gezorgd hier!”
Na de hitte sloeg het weer om en kwam een orkaan de kant op van de scouts. Vanaf woensdag zouden ze te maken krijgen met hevige regen en windstoten. De organisatie heeft daarom besloten het tentenkamp uit veiligheid voortijdig op te doeken. De scouts worden in hotels opgevangen en zullen een alternatief programma volgen.