Frits van Keeken met zijn duikboot de Katharina-Neeltje.
Frits van Keeken met zijn duikboot de Katharina-Neeltje. Foto: Marijke Groot

Kijk, mijn hobby: ‘Een motorboot met duikpotentie’

Human Interest Human Interest Kijk! Mijn hobby

Frits van Keeken houdt erg van techniek en reizen. Het begon met een motor, vervolgens kwam er een camper en het volgende plan was een boot. Alleen kwam hij er toen achter dat hij snel zeeziek werd.

“Op een dag hoorde ik dat als je niet tegen het geschommel kan, je 10 meter onder water moet gaan, dan heb je daar geen last meer van. Toen is het idee ontstaan om zelf een duikboot te gaan bouwen.

Ik ben in 2006 al begonnen met de aanschaf van een biertank van 30.000 liter van de Oranje Boom-bierbrouwerijen uit Breda. Hierop heb ik een boeg, een steven en een dekhuis gemaakt. In 2014 is de boot te water gelaten, natuurlijk onder veel belangstelling. De boot heet Katharina-Neeltje en is vernoemd naar mijn vrouw, moeder, oma en schoonmoeder. 

Ik ben er nog niet mee onder water geweest, daar is die nog niet klaar voor, maar heb er al wel verschillende vaartochten mee gemaakt, bijvoorbeeld naar Engeland, België en over het IJsselmeer. Is het nu dus echt een duikboot? Nou, het is een motorboot met duikpotentie!”