Adriaan Burger neemt afscheid als burgemeester van de Tempel.
Adriaan Burger neemt afscheid als burgemeester van de Tempel. Foto: Anke Breur

Tempelburgemeester neemt afscheid

Human Interest

TEMPEL - In een knus huis in de Tempel treffen Adriaan Burger en zijn zoon elkaar voor een borreltje aan de keukentafel. Herinneringen blijven intact door deze veel voorkomende samenkomst. De herinnering van vandaag gaat 20 jaar terug, waarbij Adriaan Burger vanuit een goed opgeborgen plek een glimmende ketting op tafel legt. Het betreft de ‘burgemeestersketting’ die na 20 jaar wordt overgedragen.

door Anke Breur

Binnen een hecht burenclubje ontpopte rond 2000 het idee een buurtbarbecue te organiseren. Al snel groeide dit uit tot het huidige ‘Tempelfeest’. Ook nieuwe bewoners van de Tempel sloten aan. De huidige bewoners, ‘Tempelieren’ genaamd, besluiten een eigen burgemeester aan te stellen voor de Tempel. Adriaan Burger kreeg deze eer en kreeg zelfs een eigen straatnaambord. Na de vraag ‘Waarom werd u gekozen?’ valt een stilte. Die stilte vult meteen het antwoord in. “Uit bescheidenheid,” antwoordt zoon Wilco. “Mooi dat ik gekozen werd destijds, maar ik heb natuurlijk ook mijn naam mee, ” vult Adriaan ‘Burger-meester’ aan.

Van monsternemer tot burgemeester

Adriaan Burger, 91 jaar, woont al 63 jaar in de Tempel aan de Tempeldijk. Net als nu was het destijds lastig een huis te krijgen. Wonend in Randenburg deed hij werkzaamheden in onder andere de Tempel. Vanuit de vereniging van ongeveer veertig aangesloten boeren controleerde hij de melk van de koeien voor gerichte fokkerij en hij werd getipt door een boer voor dit huis. “Voor dag en dauw ging ik van boer naar boer en controleerde ik koe voor koe. Eerst op de fiets, later op de bromfiets.”

Na het afnemen van de monsters controleerde Adriaan Burger zelf onder andere het vetgehalte van de melk. Bij een bedrijf? In een fabriek? “Oh, nee hoor, destijds bouwde ik mijn schuurtje om tot laboratorium. Daar ontdekte ik welke koe de ‘gouden melk’ had, met het hoogste vet- en eiwitgehalte. Nu doet dat laboratorium dienst als kippenhok.”

Afscheid burgemeesterschap

Er is veel veranderd in 60 jaar tijd in de Tempel. Het buurtschap ging van acht boeren naar vele woningen. Met ‘wonen in de natuur’ als enige toekomstdroom woont Adriaan er al vele jaren met genot. “Wonen in de natuur is een manier van leven. Ik weet niet beter.” In de trant van ‘leven en laten leven’ wonen de Tempelieren heerlijk vrij op zichzelf, maar weten ze elkaar te vinden als zij elkaar nodig hebben.

Tijdens het jaarlijks terugkerende Tempelfeest in oktober nam Adriaan Burger na 20 jaar afscheid van het burgemeesterschap. Trots toont zoon Wilco toont een medaille: “Ontvangen bij zijn afscheid als burgemeester.” Op het volgend Tempelfeest wordt een nieuwe burgemeester verkozen.

Samen met zijn zoon terugkijkend op zijn tijd als burgemeester geeft Adriaan aan dat het verwelkomen van nieuwe bewoners zijn mooiste taak was. Ze worden omgedoopt tot Tempelier door de burgemeester op het Tempelfeest en ontvangen een ‘officieel’ certificaat. “Nieuwe bewoners moeten zich meteen welkom voelen in de Tempel. Ze horen er meteen bij,” aldus Adriaan.

De ambtsketting van de Tempelse burgermeester.