Logo kobr.nl

Een schone straat begint bij jezelf!

  Ingezonden

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Op 19 september is het World Cleanup Day. Op deze dag gaan in de hele wereld mensen aan de slag om zoveel mogelijk zwerfafval in hun buurt op te ruimen. De Zwerfafvalchallenge in onze gemeente stimuleert mensen ook eropuit te gaan.

Het lokale initiatief 'De Zwerfafvalchallenge' doet normaal gesproken volop mee aan de World Cleanup Day. Er wordt dan een uniek evenement georganiseerd in de gemeente, waarbij met zoveel mogelijk inwoners tegelijk het afval op straat en in de natuur wordt aangepakt. Dit keer gooit corona roet in het eten voor zo'n gezamenlijk evenement, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zelf niet de handen uit de mouwen kan steken om op deze dag jouw straat een stukje schoner te maken.

In de eerste plaats: voorkom zwerfafval!

Wist je dat veel zwerfafval ontstaat doordat PMD-zakken te vroeg worden opgehangen? Of door restafval dat naast een container wordt neergezet? Katten, soms honden, maar ook ratten scheuren de achtergebleven zakken open op zoek naar etensresten en voordat je het weet waait de inhoud alle kanten op.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan achteraf opruimen. Houd dus in de gaten wanneer het PMD-afval wordt opgehaald en laat het niet onnodig aan de lantarenpalen hangen. Is de container defect of vol, neem dan jouw zak gewoon even mee terug naar huis en bel de gemeente (telefoonnummer) om een melding te maken.

World Cleanup Day

Wil je dit jaar mee doen aan de World Cleanup Day? Bij Cyclus kun je gratis prikkers, vuilniszakken, vuilniszakhouders en gekleurde hesjes lenen. Bovendien halen zij na afloop van jouw opruimactie het afval gratis op. Meld jouw initiatief dus snel aan bij communicatie@cyclus.nl en help mee om met elkaar de vloer aan te vegen met zwerfafval in Bodegraven-Reeuwijk.

Raadpleeg de site van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk voor de corona-regels.

Meer berichten