Het Wilde Westen op de Rijnkade | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
Ingezonden brief

Het Wilde Westen op de Rijnkade

  Ingezonden

Het is inmiddels alweer ruim een week geleden dat de meldingen begonnen naar de politie over de constante overlast op de Rijnkade. Het ging van kwaad tot erger en op de bewuste avond was de maat vol. Iedereen heeft het kunnen volgen op social media en kunnen zien dat het dorp bomvol stond met politieauto’s en een ambulance. Aangezien wij direct naast het desbetreffende pand wonen, gebeurde alles direct naast en voor onze deur. En geloof mij: dit heeft een mega impact gehad! Dan doe je zelf zo je best om het er gezellig en sfeervol uit te laten zien en dan krijg je dit.

Het is voor mij nu heel makkelijk om te schrijven over wat er (in mijn ogen) allemaal mis is gegaan en wie daar mede schuldig aan is/zijn. In plaats daarvan wil ik liever in oplossingen denken en kijken wat wij met elkaar kunnen veranderen zodat dit nooit meer hoeft plaats te vinden. Er zullen ongetwijfeld al heel veel instanties bezig zijn met deze problemen. Maar ik mis de daadwerkelijke acties. Met alleen maar overleg en vergaderingen komen we er niet. Alhoewel ik wel heel benieuwd ben welke partij in Bodegraven openstaat voor duidelijke en harde veranderingen op korte termijn.

Ondanks deze dramatische nacht vind ik ons ‘stekkie’ aan de Sluis nog steeds één van de mooiste locaties in ons dorp. Vanaf mijn 4e jaar woon ik in Bodegraven en het raakt mij persoonlijk als ik zie hoe het hele centrum verpaupert. Er staan prachtige panden in het centrum, maar als ze er zo laconiek mee om blijven gaan dan storten ze binnenkort vanzelf in elkaar. Dus waarom worden ze niet gewoon netjes onderhouden? Voor wat betreft de uitstraling: nette gordijnen of luxaflex doen al wonderen. Dit ziet er in ieder geval beter uit dan dichtgetimmerde ramen of vuilniszakken en kapotte lakens voor de ramen.

Voor de winkeliers, het winkelend publiek, de toeristen in de zomer en voor alle bewoners van het centrum maar ook daarbuiten is dit een doorn in het oog. Waar is dat gezellige sfeervolle dorp gebleven? Moeten we ons daar zo maar bij neerleggen? Na corona wil ik graag weer leuke feesten en braderieën meemaken in het dorp. Hoe leuk zou het zijn om een foodfestival met onze eigen horeca op de Rijnkade te houden? Ik zie het al helemaal voor me.

Maar als we allemaal blijven wegkijken en ons kop in het zand steken, gaat er nooit iets veranderen. De schuld alleen bij de arbeidsmigranten neerleggen is ook niet helemaal eerlijk, want in dit dorp wordt er schijnbaar veel getolereerd dus ze krijgen de kans om zich te misdragen. Misschien kunnen de selecties iets selectiever plaatsvinden voordat ze een kamer toegewezen krijgen.

Ik wil hierbij graag een oproep doen aan de verhuurders van deze slecht onderhouden panden. En ik ben bereid om een gesprek aan te gaan om te kijken hoe we met elkaar ons mooie dorp weer de uitstraling terug kunnen geven die zo mooi te zien is in het stickerboek van de Jumbo. Ik ben benieuwd wie de eerste eigenaar is die hiervoor openstaat en een signaal afgeeft aan de rest!

Flory de Ruiter

Meer berichten