Lia met haar pony's en haar dochter.
Lia met haar pony's en haar dochter. Foto: Marijke Groot

‘Ik kan mij geen leven zonder pony’s voorstellen’

Interview Kijk! Mijn hobby

Lia Regtvoort is altijd al gek geweest van pony’s en is ook bijna dagelijks in De Oude Zustertuin te vinden waar ze staan.

door Marijke Groot

‘Ik ben altijd al een paardenmeisje geweest. Toen ik 9 was, heb ik mijn ouders eindelijk zo ver gekregen dat ik op paardrijles mocht. Wij woonden toen in Linschoten en bij een manege in de buurt heb ik mijn eerste lessen gekregen. Op mijn 14e ben ik verhuisd naar Boskoop, daar is een grote droom uitgekomen: ik kreeg mijn eigen pony. Inmiddels zijn dat er drie. De kleinste pony heet Rebbel, die is 24 jaar oud en eigenlijk al met pensioen; de pony waar mijn dochter Merel op rijdt, heet Phenix en is ook al 18 jaar; de grootste heet Issy, hij is 7 jaar. Pony’s worden over het algemeen ouder dan paarden en kunnen gemiddeld tussen de 25 en 30 jaar oud worden.

Toen ik in 2015 in Bodegraven kwam wonen, heb ik mij al snel aangemeld als vrijwilliger bij De Oude Zustertuin. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen al vroeg met dieren in aanraking komen en leren voor hen te zorgen. Bij toeval kwamen we erachter dat mijn pony’s het heel goed konden vinden met Wiske, de pony van De Oude Zustertuin. Een pony is een kuddedier, dus in goed overleg mochten mijn pony’s toen bij Wiske komen wonen, die daar de laatste jaren van haar leven erg van genoten heeft.

Ik heb drie kinderen. Mijn oudste dochter Merel is 7 en net zoals ik ook helemaal gek van pony’s. Op donderdagmiddag haal ik haar op van school met Phenix. De andere kinderen vinden dit fantastisch en willen hem aanhalen en aaien. Daarna maken we lekker een ritje. Mijn zoon Daan van 6 vindt pony’s wel leuk, maar voetballen nog leuker. Sanne van 2 is nog een beetje te jong.

Paarden en pony’s houden is erg leuk, maar brengt ook veel werk met zich mee. Ze moeten gevoerd en verzorgd worden en voldoende aandacht en beweging krijgen. Op woensdag, vrijdag en zaterdag geef ik rijlessen voor jonge kinderen zoals aan Lynn, die het leuk vond om ook op de foto te gaan.’

Advertentie

Categorieën