Logo kobr.nl
Foto: Be nice! Don't use without permission
Politici aan het woord

Politici aan het woord: Kies

  Politiek

Het speeltuintje om de hoek wordt opgeknapt. Leuk! Er staat een nieuwe schommel en het wordt door een lokaal bedrijf groot en goed aangepakt. In opdracht van de gemeente natuurlijk. Niet dat het oude speeltuintje nou echt slecht was, het was nog prima. Toch stond dit op het to-dolijstje en dat gaat dus gewoon door.

Ook de problemen binnen onze gemeente gaan door. We moeten keuzes maken om die op te lossen en het lijkt alsof we dat moeilijk vinden. Ooit leerde ik van een oude sergeant-majoor dat er maar één ding slechter is dan een verkeerde keuze en dat is geen keuze maken. Daar geloof ik nog steeds in.

Onze keuzes gaan over bijvoorbeeld het wel of niet laten doorlopen van dingen die geld kosten en die zijn ingezet in economisch betere tijden. Denk aan dat speeltuintje dat ik eerder noemde. Andere programma’s zijn toe aan verlenging. Dat vraagt wel een keuze.

Een voorbeeld is de startblokgelijkheid, programma’s van bureau Bousa en SAM waarmee kinderen gelijke kansen krijgen op school. Het zijn succesvolle preventieprogramma’s, die ons op de langere termijn geld en vooral gelukkigere mensen opleveren. Dat gaat dus misschien stoppen. Als we niet kiezen. Het Evertshuis is ook zo’n voorbeeld. De nalatenschap van de notaris ligt onder vuur en het gebouw gaat misschien wel dicht, waarmee, dankzij dit college, de cultuur de nek wordt omgedraaid in onze gemeente.

Keuzes zijn moeilijk en er zitten gevolgen aan. Maar je moet wel kiezen. In de gemeenteraad krijgen we keuzes voorgelegd. Laten we kiezen en vooral kijken wat er echt nodig is. Zet in de wacht wat kan, maar laat belangrijke zaken als jeugdzorg, cultuur en verenigingen niet onherstelbaar kapotgaan.

Bas Otting

D66 Bodegraven-Reeuwijk

Meer berichten