De JOP aan de Buitenomweg in Reeuwijk.
De JOP aan de Buitenomweg in Reeuwijk.

Jongeren zorgen voor hun ontmoetingsplekken

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het ziet er op het eerste gezicht niet zo vrolijk uit: een container waarvan een van de lange zijdes als het ware omhoog is gekanteld en dienst doet als luifel. De verflaag is vooral grijs en beklad. Er zijn ongetwijfeld gezelligere plekken om elkaar te ontmoeten. Maar voor de jeugd ligt dat anders, zo weet Dietmar Warnders, de jongerenwerker uit onze gemeente.

De verzuchting dat de jeugd van tegenwoordig niet deugd, is van alle tijden. Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Dat de jeugd ook niet hoort te deugen, is een stukje ontwikkelingspsychologie dat maakt dat de mens vooruit komt. Als elke generatie blijft doen wat de generatie daarvoor deed, zaten we nog steeds in het Stenen Tijdperk. Maar hoe maak je je los van je ouders en vind je je eigen weg? Dat is niet voor elke puber even makkelijk. Soms kun je thuis je ei kwijt en soms niet. Soms heb je het nodig om vooral met leeftijdsgenoten te sparren. Voor die groep jeugdigen zijn de jeugdontmoetingsplekken (JOP) opgezet.

Ambulante rondes
Dietmar vertelt enthousiast over ‘zijn jongeren’, die hij tijdens zijn wekelijkse rondes spreekt. “We gaan de ontmoetingsplekken af en komen zo in contact met de jongeren. We vragen wat hun behoeftes zijn. Vragen als ‘Wat zou je willen organiseren?’ en ‘Waarmee kunnen we jou helpen?’” Er zijn twee van die JOP’en in onze gemeente. De een naast de sporthal in Reeuwijk-Brug, de ander is de dubbele container in Bodegraven aan de Burgemeester Kremerweg.

Schoon
“Het zijn ontmoetingsplekken waar ze droog met elkaar zitten, op een plaats waar ‘de buren’ geen geluidsoverlast ondervinden,” legt Dietmar uit. “Het is hún plek. In tegenstelling dat wat sommige mensen denken, hebben ze dan ook de behoefte om die plek schoon te houden. Ze hebben bijvoorbeeld om een vuilnisbak gevraagd (die ook wordt geleegd) en toen de container in Reeuwijk was afgefikt (wat maar één keer is gebeurd en niet, zoals in de krant stond, meerdere malen), hebben de jongeren om een hogedrukspuit gevraagd om de container weer schoon te spuiten.”

Skills
De JOP’en zijn opgezet door jongerenwerkers in samenwerking met de jongeren en de gemeente. Er zijn daarbij ook regels afgesproken. Wanneer deze niet worden nageleefd, worden de JOP afgesloten of weggehaald. Het is niet de bedoeling dat jongeren bij de JOP’en ongelimiteerd los kunnen gaan. Dietmar: “Maar wij zijn geen handhavers en komen hen niet vertellen wat ze wel of niet mogen. Het besef dat je daden op de lange termijn consequenties hebben, is veel meer waard. Dat inzicht proberen we hun mee te geven. En zo hebben ze zelf in de hand of een JOP blijft staan.”

Graffiti
Binnenkort komt de Bodegraafse Renske Koster (RenNL) de jongeren een workshop graffiti geven. Het is de bedoeling dat ze dan hun JOP op hun eigen wijze kunnen ‘bekladden’, maar dan met graffititekeningen waar ze zelf terecht trots op kunnen zijn.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën