Afbeelding
Foto:

Rustig aan, dan breekt het lijntje niet

Politiek Politici aan het woord

Ons leven wordt al lange tijd beheerst door beperkingen en ook afgelopen weekend kwam er weer een schepje bovenop. Dat doet iets met mensen. Ik merk het overal om mij heen. Lontjes worden korter, mensen voelen zich eenzaam en ondernemers die al weken de zaak op slot hebben, zijn ten einde raad. Het is ironisch te noemen dat - in de strijd tegen een virus dat op de luchtwegen werkt - het antwoord op deze beklemmende situatie vooral hijgerigheid lijkt te zijn.

Wanneer het kabinet nog overlegt, staan journalisten voor de deur om vrijwel non-stop te speculeren over de beslissingen, deze te duiden en te berekenen wat dit voor de peilingen betekent. De besloten maatregelen lekken traditiegetrouw vóór de persconferentie uit, goed voor extra journaals en talkshows, waar een horde politici en BN’ers er iets van moet vinden. Na de officiële aankondiging volgen dan urenlange debatten waarna maatregelen een half uurtje opgeschoven worden.

Tijd om van dat ‘succes’ bij te komen, is er echter niet, want we hebben nog een ronkend verhaal over een vrouw die haar uitkering moet terugbetalen, omdat haar moeder boodschappen betaalde. Iedereen valt over elkaar heen om te schreeuwen hoe schandalig het is, en als een paar dagen later het hele verhaal naar buiten komt (de gemeente had terecht ingegrepen; de vrouw maakte op veel meer fronten misbruik van de sociale voorziening die we met zijn allen betalen), is er alweer een volgend onderwerp dat de boventoon voert.

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben dat onderhand aardig zat. Het wordt hoog tijd dat we gas terugnemen, ruimte scheppen voor feiten en in alle rust aan ons toekomstperspectief werken. Als we de hijgerigheid achter ons kunnen laten, hebben we wanneer alles weer opbloeit voldoende adem over om van het zonnetje te genieten.

Robin Kersbergen
Gemeenteraadslid VVD

Advertentie

Categorieën