Herverdeling Gemeentefonds: meer geld, maar geen reden tot optimisme

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Het geld uit het Gemeentefonds wordt herverdeeld vanaf 2023. Dit is het geld dat de Rijksoverheid aan alle Nederlandse gemeenten toedeelt. De voorlopige herverdeling zou Bodegraven-Reeuwijk 2 miljoen euro minder geven voor het Sociaal Domein, maar meer voor andere taken. Netto zou de gemeente 1,2 miljoen euro meer krijgen, maar deze cijfers zijn nog niet definitief.

De voorlopige herverdeling van het Gemeentefonds is gebaseerd op de gemeentelijke uitgaven van 2017. Hoe de verdeling in 2023 gaat uitpakken, is dus nog afwachten, maar “er zal geen sprake zijn van een aardverschuiving,” aldus woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Robert Scholten. Ondanks de netto plus van 1,2 miljoen euro is de gemeente niet enthousiast over de herverdeling. Het Sociaal Domein blijft namelijk een financieel zorgenkindje. “Het feit dat je op dit moment een netto overschot ziet, geeft voor het Sociaal Domein geen enkele reden tot optimisme. Ook al zou onze gemeente voor een aantal taken meer geld krijgen, dan nog zijn de uitgaven voor het Sociaal Domein groter dan de inkomsten uit het gemeentefonds. Als de cijfers zo blijven, moeten we structureel naar de kosten moeten blijven kijken.”

In een eerdere fase van het onderzoek naar de herverdeling liet Bodegraven-Reeuwijk samen met enkele andere gemeenten het nieuwe rekenmodel doorlichten door het Bureau voor Economische Argumentatie (BEA). Uit dat onderzoek bleek dat het model nog te weinig uitging van de daadwerkelijke kosten van het Sociaal Domein en te veel van de gemeentelijke potjes waar hard op is bezuinigd. Robert Scholten geeft aan dat ook naar de laatste ontwikkelingen kritisch wordt gekeken. “In het verleden hebben wij al onze bezwaren geuit, en dat zullen we zeker blijven doen. Dat bezwaar is niet alleen dat wij een te klein aandeel uit de pot krijgen, maar vooral dat de pot onvoldoende door het Rijk gevuld wordt.” De overdracht van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten in 2014 wordt nog steeds niet voldoende gecompenseerd.

Advertentie

Categorieën