Meiden kaarten ballonvervuiling aan

Politiek

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Dat kleine burgerinitiatieven effect kunnen hebben op de politieke besluitvorming, blijkt uit een voorstel van vijf basisschoolleerlingen om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen. Romy, Manouk, Charlotte, Kyara en Isa van basisschool De Bron uit Reeuwijk-Dorp stellen voor een algeheel verbod op te nemen op het oplaten van ballonnen. Het oplaten van plastic ballonnen buiten evenementen is nu namelijk nog mogelijk. De commissie Bestuur & Financiën buigt zich op 7 april over het voorstel.

Tijdens de inspraakraad van november 2020 confronteerden de meiden van De Bron de raadsleden met het feit dat de ballonnen erg schadelijk zijn voor natuur en milieu. Zij hielden een pleidooi om het oplaten ervan te verbieden of vergunningplichtig te maken. In het voorstel wordt ook het gebruik van de zogenaamde wensballonnen aan banden gelegd, omdat zij brandgevaar opleveren voor rieten daken. Hun oproep wordt van harte ondersteund door burgemeester Christiaan van der Kamp. Hij is ook van mening dat aan het oplaten van ballonnen paal en perk moet worden gesteld.

Geen lachgas en colors
Jaarlijks wordt een pakket aan wijzigingen op de APV vastgesteld, waarbij de meeste wijzigingen op aanbeveling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten worden aangedragen. Tot dit pakket behoort ook de opname van een artikel dat het gebruik van lachgas verbiedt in de openbare ruimte. Opmerkelijk is ook het verbod op het dragen van zogenaamde ‘colors’ van verboden organisaties. Onder colors vallen onder andere de clubkenmerken van motorclubs. Als die verboden zijn, mogen hun symbolen binnen de gemeente dus niet meer worden gedragen.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën