Verleden zet financiën De Wijde Wiericke onder druk

Politiek

NIEUWERBRUG - Volgens het college is de tijd aangebroken om de volgende fasen van bestemmingsplan De Wijde Wiericke goed te keuren. De huidige planopzet leidt echter tot een tekort van 1,6 miljoen euro.

Al in 2010 werd het bestemmingsplan De Wijde Wiericke in Nieuwerbrug vastgesteld. Door de crisis in 2014 werd het plan opgesplitst en in een aantal fases verdeeld. De komende stap is een raadsgoedkeuring op de grondexploitatie van fasen 3 en 4. Volgens het college is het daar tijd voor. Naast de school en de gymzaal zijn in het plan 31 grondgebonden woningen gepland in fase 3 en vier woningen in fase 4. Volgens het raadsvoorstel om de grondexploitatie te openen leidt de huidige planopzet tot een verlies van 1,6 miljoen euro. Een optimalisatie en verdichting van de plannen moet ertoe leiden dat dit tekort aanzienlijk omlaag wordt gebracht.

IJsbaan
De plannen die nu worden ontwikkeld zijn voor de zuidzijde van het dorp, globaal op de plek van de huidige ijsbaan. In een eerdere toelichting op het plan wist wethouder Dirk-Jan Knol te melden dat de schaatsactiviteiten voor de komende 5 jaar op kleine schaal kunnen worden voortgezet op de tennisbanen, die onder water kunnen worden gezet. In de toekomst moet echter ook nieuwe ruimte worden gezocht voor belangrijke dorpsactiviteiten, zoals de huttenbouw, de vakantiespelen en een natuurspeelplaats.

Geheim
Zoals vaak gaat met exploitatieverwachtingen behoort een deel van de gegevens rond de grondexploitatie tot de ‘geheime stukken’, zodat de commissie zich maar beperkt openbaar over de inhoud kan uitspreken. Wethouder Jan Leendert van den Heuvel, die zijn collega Knol verving, plaatste het verwachte tekort in historisch perspectief en vroeg namens het college het benodigde vertrouwen om de ontwikkeling op een verantwoorde manier op gang te kunnen brengen.

Henk van der Smit (SGP) vond het tekort wel verklaarbaar. Hij vond het een goede zaak om de grondexploitatie vast te stellen, maar vroeg wel om een nieuwe discussie als optimalisatie een andere ruimtelijke indeling zou vergen. Robin Kersbergen (VVD) en Henri Blijleven (BBR) vonden het tekort fors en vroegen zich af of er geen andere keuzes konden worden gemaakt. Hun collega-commissielid Fred Westering (ChristenUnie) gaf daar al een voorzet voor door te wijzen op de bouw van de Pr. Willem Alexanderschool in Waarder in combinatie met woningen.

Elly de Vries(D66) maakte zich grote zorgen over de financiën, maar was wel blij dat 26 procent van de woningen voor de sociale sector wordt gebouwd. Ze vroeg om een historisch financieel overzicht en kreeg dat door de wethouder toegezegd. Lisbeth Hertogh (PvdA) kreeg wat kriebels bij de woorden ‘optimalisatie en verdichting’. Ze vroeg in ieder geval de diversiteit in woningtypen in de gaten te houden.

Plussen en minnen
In zijn reactie stelde wethouder Van den Heuvel dat er geen sprake was van een blanco start. De plussen en minnen uit het verleden hebben hun uitwerking op de exploitatieopzet. Hij wees er daarbij op dat de gronden uit de fasen 1 en 2 in de jaren 2013 en 2014 aanvankelijk niet aan de straatstenen te slijten waren. Hij gaf aan dat er al gesprekken waren over de optimalisatie van het woningbestand en beloofde dat de aanpak van de Maximalocatie te Waarder daarbij wordt meegenomen. Hij beloofde dat de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN), evenals tot dusver, bij de planontwikkeling betrokken blijft. Het voorstel wordt waarschijnlijk als hamerstuk in de raad behandeld.

Tekst: Bert Verver

Advertentie

Categorieën