Wim Plokkaar bij de inmiddels kapot gewaaide afscherming.
Wim Plokkaar bij de inmiddels kapot gewaaide afscherming. Foto: Bert Verver

Mogelijk tienduizenden euro’s schade door vergissing aannemer

Politiek

REEUWIJK-BRUG - Minstens twintig bewoners van de Korte Zoom en de Raadhuisweg hebben ernstige schade aan hun eigendommen. De aannemer die de renovatie van de nabijgelegen atletiekbaan uitvoert, heeft de windkracht verkeerd ingeschat bij het aanbrengen van een PU-spray op de toplaag van de baan. Deze spray is vervolgens verwaaid naar de omgeving. Hoe groot de schade precies is, moet nog worden vastgesteld. De verwachting is dat die flink in de papieren loopt.

Bewoner Wim Plokkaar had het zelf nog niet gezien, maar schrok behoorlijk toen zijn overbuurman de dag voor Koningsdag via de buurtapp zijn buurtgenoten informeerde dat zowel auto’s als woningen bedekt waren met een fijne laag rode spikkels die zich niet lieten verwijderen. De aantasting werd veroorzaakt door werkzaamheden van het aannemersbedrijf Nootenboom Sport B.V. aan de atletiekbaan op het sportpark Groen Zoom in opdracht van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De rode spikkels waren afkomstig van een PU-spray, die werd aangebracht om de baan een enkele millimeters dikke rode toplaag te geven.

Nadat de uitvoerder van het bedrijf poolshoogte had genomen, gingen de werkzaamheden gewoon door ondanks dat een krachtige wind veel stuifstof de lucht in wierp. De auto’s die op de dichtstbijzijnde parkeervakken stonden, waren op verzoek keurig weggehaald, maar de rode spikkels vlogen verder. Het aangebrachte dunne plastic bood daartegen onvoldoende bescherming. Wim Plokkaar: ”Uiteraard hebben verschillende buurtbewoners getracht de uitvoerder daarover te bellen, maar die nam zijn telefoon niet meer op.” Contact met de ODMH leverde aanvankelijk ook geen resultaat op, omdat die dienst alleen handelt in opdracht van de gemeente. Die opdracht is uiteindelijk door de gemeentelijke handhaving gegeven. Daarop legde de ODMH het werk in de middag van Koningsdag stil.

Saharazand
Het is niet zo dat door de verwaaide coating de hele buurt rood ziet, maar bij een rondgang door de buurt is duidelijk te zien - en vooral ook te voelen - dat auto’s, kozijnen en ramen bedekt zijn met een korrelig laagje. Het is het best te vergelijken is met een laag fijn vastzittend Saharazand, dat op de ergste plekken aanvoelt als heel fijn schuurpapier.

Wim vertelt dat in eerste instantie de aannemer aansprakelijk is gesteld, maar volgens de aannemer moet niet hij, maar de gemeente opdraaien voor de kosten, omdat die voor het werk een CAR-verzekering (Construction All Risk) had afgesloten. “Na drie dagen kwam het bericht dat de claim was ontvangen. Op 30 april liet een expertisebureau weten dat er specialisten zouden komen om acht auto’s te poetsen. Zover is het echter niet gekomen, want een eerste proefstuk leverde geen resultaat op. Toen het later met andere middelen opnieuw werd gedaan bij een auto van een buurtgenoot is dat een ramp geworden. De auto kwam onder de krassen te zitten en een gedeelte van de lak ging er helemaal af. Die actie is dus stop gezet en wij zijn doorverwezen naar onze eigen autoverzekeringen.”

Hoe verder?
Hoe het verder gaat, is op dit moment nog onduidelijk. Volgens Wim is het wenselijk dat de gemeente, als opdrachtgever, centraal de regie in handen neemt. “Nu zijn wij afhankelijk van onze eigen verzekeringen. Iedereen heeft een andere verzekering, zowel voor zijn auto als woning. De schade moet centraal worden geregeld en de verzekeringsmaatschappijen moeten onderling maar uitzoeken wie voor de kosten opdraait. Op deze manier dreigen we in een behoorlijke juridische knoop verzeild te raken door iets waar wij part nog deel aan hebben.”

Schrik
Inmiddels heeft wethouder Dirk-Jan Knol een bezoek gebracht aan de getroffen straat. Volgens de
buurtapp was de wethouder behoorlijk geschrokken van wat hij aantrof en ook van de chaos die was ontstaan doordat de plastic ‘bescherming’ door de wind volledig aan flarden was gescheurd. Ook de wijze waarop de afscherming was aangebracht vond hij onaanvaardbaar.

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat de aannemer in samenspraak met de gemeente de betrokken verzekeraars heeft ingeschakeld om de schade op te nemen. De aannemer zal de omwonenden zo goed mogelijk informeren over het vervolg van het werk en via de verzekeraars over de schade.

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën