Inmiddels heeft de Action dit enorme bord neergezet ter aankondiging van hun nieuwe vestiging.
Inmiddels heeft de Action dit enorme bord neergezet ter aankondiging van hun nieuwe vestiging.

Is de Action nog tegen te houden?

Politiek

REEUWIJK-DORP - Veel inwoners van Reeuwijk-Dorp reageerden verontwaardigd toen vorige week woensdag via een vraag van Remco Tijssen (BBR) in de raadsvergadering bekend werd dat Action een vestiging wil openen in Reeuwijk-Dorp.

Na het sluiten van de Aldi heeft de eigenaar van het vastgoed gesprekken gevoerd over verkoop met een ontwikkelaar, die woningbouw beoogde. In die fase heeft de gemeente onder andere aangegeven behalve voor woningbouw ook graag ruimte te willen voor een buurtwinkel binnen de nieuwe bestemming, omdat de gemeente die graag ergens terugziet in Reeuwijk-Dorp. De verkoop ging uiteindelijk niet door. Aankoop door de gemeente zelf bleek ook niet mogelijk. Wethouder Oskam: “De wens van het college was dat hier woningbouw zou komen met een buurtsuper, maar als je als gemeente geen eigenaar bent en de plannen vallen binnen het bestemmingsplan, kun je dat niet blokkeren.”

Hierna is de eigenaar op zoek gegaan naar een nieuwe huurder. Hij heeft overeenstemming bereikt met Action als nieuwe huurder, voor de periode van een jaar. Vestiging van een Action past in de bestemming, dus ruimte voor de gemeente om dat tegen te gaan, was er niet. Er zijn ook verder geen vergunningen nodig voor de Action om zich er te vestigen. Volgens de plannen van de Action wordt de winkel in principe een keer per twee dagen, maar maximaal één keer per dag, bevoorraad.

Niet positief
Op sociale media reageerden inwoners van Reeuwijk-Dorp niet erg positief op de komst van de winkel. Zo zette inwoonster Marije Boonstra vorige week direct de petitie ‘Geen Action in Reeuwijk-Dorp’ op (geenactionreeuwijkdorp.petities.nl). “Ik heb niet de illusie dat het nog tegen te houden is, maar ik wil met deze petitie wel een signaal geven.” Het gaat Marije vooral om de (extra) bezoekers die de Action gaat opleveren. “En dat zijn niet alleen dorpelingen. Dat zijn mensen van buitenaf. De wegen zijn kwetsbaar hier en de kinderen spelen hier gewoon nog op straat. Als er dan veel bezoekers van de Action naar het dorp komen, wordt het gevaarlijk,” legt Marije uit. “Ik vind het belangrijk dat het gevoel dat we in de dorpsvisie met zijn allen hebben beschreven, behouden wordt. En in mijn ogen past een Action daar niet in.”

Niet gehoord
Nanette Kalisvaart, direct omwonende, zegt zich niet gehoord te voelen. “Met het dorpsteam en de inwoners is er een dorpsvisie gemaakt. De wensen die hierin het meest naar voren komen, bevatten groen, natuur en rust. Een vestiging van de Action behelst voor ons juist het tegenovergestelde, namelijk plastic, vervuiling en drukte.”

Als het gaat over het statement van wethouder Oskam, vinden de inwoners dit voornamelijk te makkelijk gedacht. “Wij zijn als bewoners die zo’n beetje het dichtst bij wonen (wederom) totáál verrast. We begrijpen als inwoners niet hoe zoiets kan gebeuren of in zijn werk gaat. We hebben namelijk eerder al gesproken met de gemeente over de invulling van deze locatie,” volgens buurtbewoners. “Er waren plannen zoals een buurtsuper met woningbouw. We hadden genoeg ideeën en wilden er als inwoners ook werk voor verzetten. Maar omdat het van een particulier is, meent de gemeente dat er weinig kan worden gedaan. Wij denken hier anders over. Juist daarom moeten we met elkaar kijken wat mogelijk is binnen de kaders van de dorpsvisie. Veel inwoners zijn hier namelijk gaan wonen voor de rust en de groene omgeving.”

Liever woningen
De gemeente reageert gelaten op de ontwikkelingen: “Als gemeente vinden we dit, net als veel buurtbewoners, ook geen ideaal scenario. We hebben tenslotte een wens tot ontwikkeling van dit gebied voor de woningbouw en we zien er net als de inwoners van het dorp ook liever een buurtwinkel voor dagelijkse boodschappen verschijnen. We hebben hier echter te maken met marktwerking. Die marktwerking leidt nu tot vestiging van een Action.

De bestemming wijzigen zonder dat de huidige eigenaar daarvoor openstaat, is niet gebruikelijk, laat de gemeente weten. “Maar het college gaat de mogelijkheden onderzoeken. De gemeente ziet de huidige situatie, zoals gezegd, niet als gewenst. Uiteindelijk hopen we dat het hier op termijn toch tot woningbouwontwikkeling komt. Daarover blijven we met de eigenaar in gesprek. Tot die tijd is het ofwel leegstand, wat ook niet aantrekkelijk is, ofwel een functie die binnen de bestemming detailhandel past.”

We hebben geprobeerd de eigenaar zelf te bereiken, maar geen reactie ontvangen.

Action zoekt verbinding
De Action zelf reageert met goede moed op de onrust. “De petitie toont voor Action aan dat inwoners van Reeuwijk-Dorp betrokken zijn bij hun leefomgeving en dat vinden we vooral een heel goed teken. Daar draagt het Action-filiaal graag van harte aan bij. De medewerkers die we werven, komen heel bewust zo veel als mogelijk uit de directe omgeving, omdat we het belangrijk vinden dat inwoners zich thuis voelen in onze winkels en we daar ook deel van uitmaken. De vraag of een andere winkel wellicht beter op z’n plek was geweest, is niet aan Action. We kijken juist met vertrouwen uit naar onze komst naar Reeuwijk-Dorp en verwachten dat inwoners ons verrassende en laaggeprijsde aanbod zullen waarderen.”

Tekst en beeld: Sabrina den Haag

Advertentie

Categorieën