Afbeelding
Foto:

RES(t) de zomervakantie

Politiek Politici aan het woord

Bijna zomervakantie. Ik ben er wel aan toe. Ik heb nog wel, net als vele anderen, de stress van code rood. Mogen we over een paar weken nog wel afreizen naar het buitenland? Ik hoop het wel, voor iedereen die er ook zo aan toe is. 

Het was mede door corona een pittig politiek jaar. Een van de grote dossiers was de RES. ‘RES’ staat voor de ‘Regionale Energiestrategie’. Inmiddels weet iedereen wel dat we over een paar jaar van het aardgas af moeten. En dat we elektriciteit niet meer met kolen opwekken. In Den Haag hebben ze Nederland in dertig gebieden verdeeld en ieder deel wordt zelf verantwoordelijk voor het opwekken van energie in de toekomst. Wij hebben de afgelopen periode, samen met een aantal omringende gemeenten hier invulling aan gegeven. Dat waren niet altijd gemakkelijke discussies. De één wil geen windmolen, de ander geen zonneweide en ik wil geen kerncentrale. Wat we wisten, was dat als we niets zouden besluiten, dat er dan voor ons besloten zou worden. En dat was het laatste wat we wilden. 

Als regio zijn we er uitgekomen. En ook als gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben we ermee ingestemd. Ondanks onze meningsverschillen, kwamen we er toch uit. Ik ben er erg trots op. Het geeft aan dat we allemaal beseffen dat er wel iets moet gebeuren. In het komende politieke jaar moeten we alles verder uitwerken, moeten we samen met de inwoners en bedrijven kijken wat de beste opties zijn. Wat dat betreft, gaat u er nog veel over horen. Maar nu eerst vakantie. Of u nu lekker thuis blijft, in Nederland op de camping staat of ergens ver weg in Zuid-Frankrijk verblijft, ik wens u veel plezier. Bonne vacances! 

Merel van Dijk
fractievoorzitter GroenLinks

!