Afbeelding
Foto:

De landbouw heeft het gedaan?!

Politiek Politici aan het woord

Het lijkt inmiddels een trend te worden: iedere week wordt er wel een rapport gepresenteerd waarin de landbouw als schuldige wordt aangewezen voor een willekeurig algemeen probleem. En de ‘oplossing’ ligt volgens diezelfde rapporten in het op korte termijn grotendeels afschaffen van deze landbouw. Ook de landelijke politiek gaat daar steeds vaker klakkeloos in mee.

Stikstofcrisis? Saneer de landbouw weg, en het papieren probleem is op papier opgelost! Klimaatcrisis? Laat de veenweidegebieden onder water lopen! Woningtekort? Bouw het Groene Hart vol, dat zijn toch alleen maar saaie weilanden! Energietransitie? Leg duizenden hectaren vruchtbare landbouwgrond vol met zonnepanelen! En nog tal van andere problemen die zonder pardon in de schoenen van de landbouw worden geschoven.

Als al die plannen werkelijkheid worden, dan is er over een aantal jaren bij ons geen sprake meer van het Groene Hart, maar van het Grijze Hart!

Dat er op meerdere fronten uitdagingen liggen is duidelijk, maar wat veel plannenmakers echter vergeten is dat de landbouw voor bijna elk ‘probleem’ ook juist een oplossing kan bieden. Daar heb je echter wel boeren voor nodig, en dat is nu net de beroepsgroep die zwaar onder druk staat.

Het aantal boeren holt al jarenlang achteruit, ook in onze regio. Maar beeld je eens in, als morgen écht alle boeren in Nederland zouden stoppen: dan is er binnen een half jaar een grote nationale discussie over de verloedering van het landschap, en zijn we bovendien 100 procent afhankelijk van geïmporteerd voedsel uit andere landen, inclusief alle nadelen daarvan.

Dan kun je maar beter zuinig zijn op de boeren die nog wél door willen, voordat ze verdwenen zijn.

Ard van Veen
Commissielid CDA Bodegraven-Reeuwijk

!