Foto:

De eerste snede

  Politiek

In augustus 2016 zijn wij in Reeuwijk komen wonen, op een prachtige plek in het buitengebied tegen de Enkele Wiericke. Hiervóór woonden we in Alphen aan den Rijn, maar we wilden graag in het Groene Hart in de natuur ons plekje vinden. En dat lukte dus in 2016. Tot nu toe genieten we hier enorm van. We hebben een vogelboek aangeschaft, gewoon om te weten wat allemaal rond ons huis vliegt. En dat is niet gering. Op nog geen 100 meter van ons huis nestelt de torenvalk. Elk jaar vliegen weer een paar jongen uit. Met regelmaat komt de buizerd langs en nog een paar andere soorten. De ijsvogel heeft hier ook zijn leefgebied. In het voorjaar maken de grutto’s ons wakker, prachtige vogels. Nooit geweten dat een jonge grutto direct nadat die uit het ei gekropen is, kan lopen. De blauwe reiger en de zilverreiger komen regelmatig boodschappen doen. Dat is een nadeeltje als je zelf een vijver aangelegd hebt... Elke winter verbaas ik mij weer over de duizenden watervogels op de Surfplas. Het is prachtig als in het voorjaar elke ochtend een fazantenechtpaar met vijf of zes jongen door de tuin wandelt. 

En dan heb ik het nog niet over de koeien, schapen, paarden, ezels en ja, ook de vos. Toen onze buurman ons vertelde dat het tijd was voor ‘de eerste snede’, had ik geen flauw idee waar hij het over had. Dat is blijkbaar de eerste keer in het voorjaar dat het gras gemaaid wordt. Dit jaar is het eiwitgehalte van het gras lager dan vorig jaar, dus moeten maatregelen worden genomen zodat het vee toch genoeg eiwitten binnen krijgt. 

Al met al hebben wij meer en meer het besef gekregen ver af te staan van de natuur. Maar we hebben wel een aarde door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dat is waar we ons voor inzetten: bewust te worden en mensen bewust te maken van de pracht en de kracht van de natuur. Daar zet ik mij in de gemeenteraad ook voor in. En als je denkt, dat wil ik ook, wees welkom! In 2022 zijn er weer verkiezingen, dus kansen te over!

Matthijs Kortleven
Fractievoorzitter ChristenUnie

Meer berichten