College neemt in november besluit over ingebruikname BFB-poortjes.

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk

Al enkele jaren staan in Reeuwijk bij de toegangswegen naar het plassengebied wegversmallingen die voorzien zijn van Beweegbare Fysieke Breedtebeperingen (BFB).

door: Bert Verver

Door onder andere een gevoerde rechtszaak en personeelsverloop bij zowel de gemeente als bij het Bodegraafse bedrijf HIG dat de poortjes mede ontwikkelde, zijn de poortjes tot dusver nog niet in gebruik genomen. Volgens wethouder Kees Oskam zal het college in november beslissen over de ingebruikstelling van de poortjes.


Voor hoe lang?
Als de poortjes in gebruik worden genomen moet ook de bijbehorende website operationeel zijn. Die website dient ervoor dat bestuurders, tegen betaling, een barcode kunnen aanvragen waarmee de poortjes geopend kunnen worden. Volgens de huidige regels kunnen ontheffingen worden aangevraagd voor vrachten tot 20 ton en voor voertuigen tussen de 2.2 en 3 meter breed. Een éénmalige weekontheffing kost dan 28,75 euro. Voor het gewicht tussen de 20 en 25 ton is een ontheffing van B&W vereist.

Het is volgens Oskam nog onduidelijk of de poortjes, die bedoeld zijn om zwaar verkeer uit het plassengebied te weren, een lang leven beschoren zullen zijn. “De techniek staat niet stil”, aldus de wethouder, “en volgende stappen worden onderzocht. Eén van de mogelijkheden is een opstelling met camera’s die kentekens kunnen herkennen. De mogelijkheden daartoe worden steeds geavanceerder omdat ook al het zware landbouwverkeer met ingang van 1 januari 2025 van kentekens moeten zijn voorzien.”

Overigens heeft de gemeente al wel vastgesteld dat de wegversmallingen, ook nu de poortjes nog niet werken, al een preventieve werking hebben. Oskam geeft toe dat het vervangen van de poortjes door camera’s, die geschikt zijn voor kentekenherkenning, tot enige kapitaalvernietiging zal leiden, maar hij wijst er daarbij  op dat de versmallingen en de data-infrastructuur, die een fors deel van de investering vergden, wel bruikbaar zullen blijven.

Krap
Oskam erkent dat de poortjes aan de krappe kant zijn. Dat bewoners daarmee pro
blemen kunnen hebben bleek ook wel tijdens de bewonersbijeenkomst die onlangs in zalencentrum De Brug werd gehouden. Zo beschikken sommige bewoners van het plassengebied over campers die zo breed zijn dat er eigenlijk voor betaald moet worden om de poortjes open te krijgen en dat zelfde geldt ook voor het bedienend verkeer naar de paar agrarische bedrijven die nog in het gebied aanwezig zijn.

Tijdens de informatieavond werd inzicht gegeven in de planning die is opgesteld voor het onderhoud en de herinrichting van de wegen in het gebied en de bijbehorende bermen. Van de zijde van de inwoners werd o.a. aandacht gevraagd voor het groenbeheer en veiligheidsaspecten bij b.v. de wisselplaatsen. Ook werd de invoering van een 30 km zone ter sprake gebracht en daarbij bleek dat lang niet iedereen daarvan gecharmeerd was.

Advertentie

Categorieën