Mogelijke meevaller kan helpen gemeentelijke begroting sluitend te maken.

Politiek

Bodegraven-Reeuwijk

Het is algemeen bekend dat de gemeentelijke begroting de laatste jaren nauwelijks sluitend was te krijgen. De hoge schuldenlast en de tekorten op het Sociaal Domein drukken zwaar op de uitgavenkant, terwijl het aan de inkomstenkant lastig is om meer geld binnen te halen, aangezien de belastingen al hoog zijn. Ook de meerjarenbegroting 2022-2025 lijkt aanzienlijke tekorten te vertonen. Tijdens de vergadering van de commissie Bestuur & Financiën gloorde echter enige hoop op verbetering: de uitkering uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid kan een meevaller opleveren.

door Bert Verver

Bij aanvang van de vergadering schetste financieel wethouder Dirk-Jan Knol in het kort de drie mogelijkheden om tot een oplossing te komen: 

1. Het vaststellen van een niet-sluitende begroting, die automatisch tot preventief toezicht van de provincie leidt.

2. Het vaststellen van een sluitende begroting door het opnemen van de onzekere post ‘extra van het Rijk te ontvangen middelen’. Deze stelpost is voor de provincie niet goed genoeg en leidt dus eveneens tot preventief toezicht.

3. Het doorvoeren van extra maatregelen, zodanig dat in 2025 alsnog een reëel en structureel sluitend meerjarenperspectief ontstaat.

Wethouder Knol riep de commissieleden op mee te denken over de koers, maar niet in te gaan op de inhoudelijke kanten van de begroting. Die komen later aan de orde. Aan het einde van zijn inleiding zei de wethouder met de nodige terughoudendheid dat de uitkering van het gemeentefonds een meevaller zou kunnen opleveren. Maar hij wilde daar niet op vooruitlopen.

Tipje van de sluier

In de presentatie die financieel specialist Adri Laurman gaf over het onderwerp werd echter nog een tipje van de sluier opgelicht. Een nieuw bericht over de uitkering uit het gemeentefonds was enkele uren voor de vergadering binnengekomen. Laurman had er nog niet meer dan een snelle blik op kunnen werpen en hield dan ook de nodige slagen om de arm, maar uit zijn woorden bleek dat de meevaller weleens zo’n 1 miljoen euro kon bedragen. Een hogere uitkering zou tot een substantiële verbetering van de begrotingstekorten leiden. In de huidige cijfers bedragen de tekorten over 2022 tot 2025 respectievelijk 1,84, 3,25, 2,37 en 1,04 miljoen euro. 

Laurman schetste enkele mogelijkheden om de begroting aan te passen: het loslaten van de zogenaamde ‘financiële norm’, een heroverweging van keuzes uit de keuzenotitie en verhoging van de OZB. Ook suggesties die door de fracties zijn gedaan, kunnen nog worden meegenomen. Wel wees wethouder Knol erop dat ze niet al te ingewikkeld moeten zijn, omdat de tijd om ze door te rekenen ontbreekt. Hij zei toe te willen werken naar een sluitende begroting, aangezien de raad heeft aangegeven dat ze preventief toezicht van de provincie wil voorkomen. De wethouder wil wel later de begroting nog vergelijken met cijfers uit andere gemeenten om te kijken op welke posten er grote afwijkingen zijn.

Keuzenotitie

Frank Rijkaart (LLBR) kon zich vinden in de voorgestelde aanpak. Lisbeth Hertogh wilde graag eerst nog een overzicht van de resultaten van de keuzenotitie van vorig jaar om daar iets van te leren. Zij uitte later ook het gevoel hijgend achter de feiten aan te hollen, maar volgens de wethouder was daar geen sprake van. Hij kreeg daarbij steun van zijn partijgenoot Nico de Heij (CDA), die van mening was dat deze extra commissievergadering er juist was om tijdig mee te praten over de koers. De Heij wilde inzetten op een sluitende begroting om toezicht van de provincie te voorkomen. Met een meevaller uit het gemeentefonds zag hij mogelijkheden. Hij verzuchtte daarbij dat er wellicht een week te vroeg werd vergaderd, aangezien de cijfers straks aanzienlijk anders kunnen zijn.

Els Oliwkiewicz (ChristenUnie) kon zich in de aanpak vinden, maar wilde de politieke discussie nog wel in de volgende commissie en raad voeren. Daarmee klonk zij aanzienlijk positiever dan oppositievoerder Remco Tijssen (BBR), die niets zag in de oplossingsrichtingen, die bij elkaar opgeteld tot zo’n 8 miljoen verlies voor de begrotingsperiode leiden. Zijn insteek was dat er al in 2022 een deugdelijke structurele begroting moet liggen. Ook Reinoud Doeschot (GroenLInks) was dat van mening. VVD-woordvoerder Dirk van den Acker gaf aan niet op een OZB-verhoging te zitten wachten.

Kruit voorlopig droog

De wethouder benadrukte nogmaals dat de vergadering vooral bedoeld was om de koers te bepalen. Hij ging mee met de opmerking van Nico de Heij dat de vergadering misschien wat te vroeg was gepland, maar waarschuwde ook vast dat er nog veel onzekerheden in de berichten over het gemeentefonds zaten. Zo is het nog niet duidelijk of het over structureel of incidenteel geld gaat en ook is er nog geen zicht op een mogelijke compensatie voor coronakosten en nieuwe taken. Knol hield daarom voorlopig zijn kruit droog. Wel stelde hij vast dat de wens van de meerderheid heel duidelijk was om in ieder geval voor 2025 een sluitende begroting in te dienen en dat ook te doen voor 2022 als de uitkering uit het gemeentefonds substantieel meevalt.

Er moet hoe dan ook nog veel werk worden verzet voordat de begroting in de raad van 9 november definitief kan worden vastgesteld.

Advertentie

Categorieën