Afbeelding

Voorjaarsschoonmaak

Politiek Politici aan het woord

Wie de afgelopen dagen buiten is geweest, heeft het gemerkt: de lente dient zich aan. De middagtemperatuur zit alweer een tijdje in de dubbele cijfers, de natuur komt tot bloei, je ziet weer eenden met kuikentjes en ook de opbrengst van de zonnepanelen neemt elke dag weer een stukje toe. 

Het voorjaar geeft frisse moed, een ideaal moment om de ramen open te zetten, de boel op te ruimen en nieuwe plannen te maken. Dat laatste is belangrijk, want er speelt zo ongemerkt best het nodige wat op de een of andere manier actie vraagt. Zo is de inflatie uitzonderlijk hoog en staan veel ontwikkelingen op de rem door een papieren Haagse werkelijkheid inzake stikstof. Daarnaast begint (eindelijk) het besef te komen dat het energiebeleid de afgelopen jaren een blinde vlek heeft gehad als het aankomt op leveringszekerheid en ontstaat er bewustzijn over de afhankelijkheid van het buitenland voor voedsel, energie en andere dagelijkse producten. En dan heeft onze gemeente ook nog een flinke financiële opgave. 

Kortom: het is op allerlei fronten tijd om plannen te maken, gevolgd door actie. Dat begint met ‘meten is weten’: als je de feiten niet in kaart hebt, weet je ook niet welke ingrepen een zinvolle bijdrage leveren. Als die basis op orde is, bekijk je van zoveel mogelijk invalshoeken de mogelijke routes en hak je de knoop door. Natuurlijk kun je het niet iedereen in alle gevallen naar de zin maken, maar dat mag geen excuus zijn om geen keuzes te maken. Kortom: laten we de bezem erbij pakken en beginnen met de voorjaarsschoonmaak!

!