Afbeelding

Luisteren naar de praktijk

Politiek Politici aan het woord

De verkiezingen zijn nog aan de gang of net geweest als u dit stukje leest, maar ongeacht de uitslag kan ik u al wel vast zeggen waar ik ná de verkiezingen op hoop. En dat is een regering die beleid maakt op basis van de praktijk. Want de laatste jaren zijn er helaas te veel voorbeelden geweest waarbij regels en wetten achter een bureau bedacht zijn, zonder te toetsen of die in de werkelijkheid wel goed uitpakken. En vaak zorgt dat ook nog voor meerdere kampen die om het hardst schreeuwen voor hun eigen gelijk. 

Een goed voorbeeld is het al lang slepende stikstofdossier. Theoretische modellen zorgen voor de druppels die de zogenaamde stikstofemmer doen overlopen. Een juridisch spinnenweb legt vervolgens heel (bouwend) Nederland plat. Natuur- en milieubeschermers roepen dat de landbouw de schuld van zo ongeveer alles is en liever vandaag dan morgen moet verdwijnen. Boerenactiegroepen gaan daar weer vol tegenin met radicale acties. En de landelijke politiek mist de inhoudelijke kennis en komt vaak niet verder dan nóg verder polariseren (Wilt u koeien of huizen? Biodiversiteit, wat is dat?). 

Het voornaamste wat in zo’n discussie dan ontbreekt, is een blik op de praktijk. Die is voor iedereen gelijk. Dan kan iedereen zien dat natuur en boerenland helemaal geen twee totaal verschillende dingen hoeven te zijn. Dat er met elkaar prima tot oplossingen te komen valt om bijvoorbeeld stikstofverliezen verder te beperken. En dat er al tal van initiatieven zijn en worden genomen. 

Maar dan moet je ze wel willen zien. Het bovenstaande gaat over landelijke politiek, maar geldt uiteraard ook voor onze eigen gemeente: je luistert nooit te veel naar de praktijk.

Ard van Veen, CDA

Advertentie

Categorieën