Afbeelding

Soap Evertshuis wordt vervolgd

Politiek Anders bekeken

Zou iemand nog logica kunnen ontdekken in de soap ‘Evertshuis’? Niets is wat het lijkt, verrassing na verrassing wordt uit de hoge hoed getoverd. Deze keer: een externe projectmanager moet voor mei 2024 de businesscase uitwerken. Doelstelling: wat levert verkoop van het oudste gedeelte van ons cultuurhuis, het historische Turkenburg-gebouw, op en wat vergt het toekomstbestendig maken van het Evertshuis? Die projectmanager kost tot 31 december 25.000 euro, of daar in 2024 nog geld bij moet is niet duidelijk.

Maar hoe zit dat? De plannen beogen de exploitatiekosten van het Evertshuis te verlagen. Verantwoordelijk wethouder Elly de Vries spreekt over 19.000 euro per jaar. Toch knap dat je dat berekent zonder te weten wat de verkoop van het oude gebouw oplevert, noch wat het kost om verbouwingen en uitbreidingen te realiseren. Je zou zeggen: een businesscase is het begin, maak eerst helder wat eventuele stappen voor financiële gevolgen hebben. Is hier omgedraaid, apart toch?

Het houdt niet op. De commissie Financiën boog zich onlangs over een nieuwe episode van de soap: een voorstel 600.000 euro uit te trekken voor een verbouwing van het gemeentehuis. Wat financieel toverwerk leidde tot de conclusie dat het eigenlijk niks kost, bezuinigingen dekken de kapitaallasten. Want verhuizing van het Klantcontactcentrum (KCC) van het Evertshuis naar het Raadhuisplein levert ‘efficiency-voordelen’ op. De verbouwing is bovendien noodzakelijk om de beveiliging te verbeteren en toekomstbestendige werkplekken te creëren. En dat levert ook weer voordeel op. Of het Evertshuis de vrijkomende ruimte (snel) kan verhuren, is maar de vraag. Dat financieel nadeel is blijkbaar van later zorg. 

In de tweede fase is voor de aanpassingen nog weer een miljoen euro nodig, Waar dat geld vandaan moet komen, is onduidelijk, het daarvoor gereserveerde potje is al leeg. Deze keer hield de gemeentelijke commissie de poot stijf, het huiswerk moet opnieuw voordat het voorstel wordt behandeld. Conclusie: de soap ‘Evertshuis’ krijgt nog wel wat nieuwe afleveringen.

Henri Stolwijk

Advertentie

Categorieën