Logo kobr.nl
Foto:

HCRB verduurzaamd

  Sport

Bodegraven-Reeuwijk - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft berekend dat het gemiddelde energieverbruik van verenigingen 19.000 m3 aardgas en 80.000 kWh aan elektriciteit bedraagt. Het ministerie is daarom gestart met een project om de verenigingen te verduurzamen. HCRB heeft dit traject afgelopen seizoen al uitgevoerd.

De grote energieverbruiker was bij de hockeyclub de veldverlichting die op doordeweekse dagen elke avond brandt. Omdat de lampen ook aan vervanging toe waren, heeft HCRB deze lampen, op de locatie Reeuwijkse Hout, vervangen door LED-verlichting wat een aanzienlijke besparing aan energiekosten oplevert. Ook de binnenverlichting is vervangen door LED.

Daarnaast bleek de ligging van het dak van het clubhuis op de locatie Reeuwijk gunstig ten opzichte van de zon te liggen en in samenwerking met Van Bijsterveld te Driebruggen zijn er afgelopen zomer 130 zonnepanelen op het clubhuis geplaatst. Gemiddeld levert een paneel in 260 kWh per jaar. Dat levert de club terug aan het elektriciteitsnet. Door de combinatie van opwekking van energie en besparing van energie is de hockeyclub aanzienlijk verduurzaamd en mag HCRB zich dan ook een 'groene hockeyclub' noemen.

Meer berichten