Het eerste elftal van Rohda'76 in het seizoen 1987-1988
Het eerste elftal van Rohda'76 in het seizoen 1987-1988

Shirtjesruil met KNVB roept herinneringen op

Sport

Bodegraven - De KNVB en Rohda'76 hebben shirtjes geruild. Het Oranje-voetbalhemd komt in de Rohda-kantine te hangen, het blauwe tricot gaat shinen op de KNVB Campus. In 1988 was het Rohda-shirt ook al te zien op het bondscomplex in Zeist. Elf stuks zelfs.

De KNVB viert haar 130-jarig bestaan met een bijzondere jubileumactie. KNVB-ambassadeurs trekken het land in om alle aangesloten verenigingen te bezoeken. En de bondsvertegenwoordigers komen niet met lege handen. Zij nemen een speciaal ontworpen shirt mee. Dat moet een mooi plekje krijgen in de Nederlandse voetbalkantines of bestuurskamers. ,,Als aandenken aan het feit dat we met elkaar het Nederlandse voetballandschap vormen en kleur geven'', zo laat de KNVB plechtig weten. En het is de bedoeling dat de betreffende voetbalverenigingen ook een clubshirt meegeven aan de ambassadeur. Ofwel, het onvervalste shirtjes ruilen. Het blauw van Rohda'76 krijgt – tussen de shirts van alle andere Nederlandse verenigingen - een ereplaats op de KNVB Campus in Zeist. De ruil vond zaterdag 30 november plaats. KNVB-ambassadeur en voormalig bestuurslid van ESTO, Jan-Christiaan Goudbeek, overhandigde het oranje tricot aan Rohda-secretaris Piet Spannemaker. Die gaf op zijn beurt een blauw voetbalhemd mee voor de eregalerij.

Rohda-hoofdmacht

Overigens viel het Rohda-shirt ook al in het voorjaar van 1988 in de Zeister bossen te bewonderen. Toen speelde de Rohda-hoofdmacht op het KNVB-sportcentrum tegen Oranje onder 16 jaar (1-3). Met toen nog aankomende talenten als Peter Hoekstra (5-voudig international en speler van Groningen, PSV en Ajax) en Twan Schepers (o.a. PSV). Als 29-jarige trainer had Ad van den Herik toen de clubtop onder zijn hoede. Hij had de wedstrijd geregeld via toenmalig (jeugd)bondscoach Bert van Lingen. De twee kenden elkaar uit de periode dat Van den Herik uitkwam voor het Nederlands amateurelftal, begin jaren tachtig.

Overigens nam Rohda'76 het later dat jaar ook nog op tegen toenmalig eredivisionist Volendam. Die wedstrijd op sportpark De Broekvelden hield verband met de festiviteiten rond de Najaarsmarkt. Als vierdeklasser hield Rohda'76 verdienstelijk stand: 1-4. Dan de onvermijdelijke huiskamervraag: wie scoorde er namens Rohda'76? Dat was Tenno Scheer!

Beeld: Ad van den Herik

Jan-Christiaan Goudbeek (l) en Piet Spannemaker

Advertentie

Categorieën