Logo kobr.nl
Foto: Marlien van Leeuwen
Sport verbindt

Jade heeft kickboksfun bij Sportcentrum ReBo

  Sport

BODEGRAVEN - De 10-jarige Jade Koolmees is er weg van. Als ze vertelt over haar kickbokstrainingen, gaan haar ogen glimmen en kan ze niet meer stoppen van enthousiasme. Ze is dan ook fanatiek. Upper of opstoot, hoek of een directe geeft ze je met haar bokshandschoenen. Low kicks, afhouders en knieën komen van haar benen, die ter bescherming ingepakt zitten in scheenbeschermers. Maar eigenlijk gaat het daar niet in de eerste plaats om.

Jade was helemaal om door een BRAVO-proefles. Dit was haar sport. Ze begon op haar zevende. “Bij kickboksen gaat het om respect en conditie,” legt Jade uit met een serieuze blik. “Je mag elkaar niet expres pijn doen en doe je dat wel, dan moet je sorry zeggen. Als je 'stop' zegt, dan moet de ander gelijk stoppen. Schelden en vloeken omdat je boos bent, mag ook niet. Je moet gewoon lief zijn voor elkaar.”

Elke les begint met het groeten naar elkaar. Daar blijkt dat stukje respect al uit. Dan begint de warming up. “Om je spieren warm te maken,” weet Jade. “We doen allemaal leuke oefeningen tijdens het rennen: opdrukken, squaten, buikspieroefeningen, hakken-billen. Soms doen we al onze spullen aan en trainen we zo.” Alle spullen? Jade: “Met bokshandschoenen, bitje en scheenbeschermers kun je kicken én stoten.” Jade krijgt les van meester Saïd en volgens Jade is hij 'erg lief en rustig'. "Hij helpt alle kinderen erg goed.”

Op de filmpjes die haar moeder maakt, kun je goed zien hoe fanatiek Jade is. Als ze zelf die filmpjes bekijkt, ziet ze vooral wat ze nog kan verbeteren. “Kijk, hier zit mijn verdediging niet goed, daar moet ik meer op letten.” Jade traint twee keer per week en ze heeft nog nooit een les overgeslagen. Ze gaat altijd vol gas en heeft super veel lol met haar vriendinnen. Het is overduidelijk: zij is de giebelkont van de sportschool.

Meer berichten