Afbeelding
Foto: Marlien van Leeuwen

Dammen is echt kicken

Sport Sport verbindt

REEUWIJK - In de Kijk zagen ze ooit een advertentie staan van een damtoernooi in het Evertshuis. De Reeuwijkse broers Joran (13 jaar) en Laurent (12 jaar) Glas schreven zich in en werden prompt eerste en tweede van dat toernooi. Met het damtoernooi van hun basisschool kwamen ze ook goed voor de dag. En als je goed bent mag je lokaal meedammen, daarna regionaal, vervolgens provinciaal en uiteindelijk landelijk waar Laurent zevende werd zonder ooit op damles gezeten te hebben.

“Echt kicken zo’n spelletje dammen,” vindt Laurent. Het spel blijkt veel meer te behelzen dan een beetje schuiven met de damstenen over de zwarte vlakken. Het is nadenken en als het even kan minimaal drie zetten vooruit. Tijdens een wedstrijd noteer je elke slag die je gezet hebt. Vervolgens zet je de klok om waarmee de tijd voor je tegenstander weer gaat tikken. Na afloop van je wedstrijd analyseer je de partij met de tegenstander. Daar leer je van. Damclub Denk En Zet heeft net als de meeste verenigingen een digitale klok. Maar Joran en Laurent hebben thuis nog zo’n mooie ouderwetse analoge klok.

Sommige potjes duren anderhalf uur. Andere moeten binnen vijf minuten gespeeld zijn. Er is Frysk dammen, Turks dammen, Chinees dammen en nog veel meer varianten. Waarvan het zo snel mogelijk van al je stukken afkomen er ook één is. Slimmer zijn dan je tegenstander, daar gaat het om.

De beste zet
De broers trainen elke vrijdag van 19.00 uur tot 20.30 uur. En elke les begint met een half uurtje theorie. Joran vindt dat hun trainer Hans de Knikker het erg leuk doet. “Hij plaatst dan een zetje op het bord en dan is aan ons de vraag hoe we dat zouden oplossen. Wat de beste zet is.” Er blijkt verschil tussen zet en zetje. Laurent: “Bij een zetje geef je bijvoorbeeld één stuk weg om er drie te kunnen slaan. En een zet is lopen met één van je schijven.

Vriendschappelijk
Ze gaan als team van acht (voor corona tien) spelers wedstrijden bij andere verenigingen af. Soms kunnen partijen wel drie uur duren. Dat lijkt wel erg saai. “Nee,” vindt Joran, “Ik ben een denker en hoe langer je nadenkt hoe minder fouten je maakt. Als je één schijf voor komt, wordt je nog fanatieker om het zo te houden.” Laurent: “Als je tegenstander aan zet is, loop je naar de anderen van je team om daar te gaan kijken. Meestal krijg je ook wat te drinken bij de tegenpartij.” Het is een vriendschappelijke sport. Na elke wedstrijd geef (gaf!) je elkaar een hand en vertelt de ander dat hij het goed gedaan heeft. Op de vraag of het alleen een jongenssport is, vertelt Joran: “Bij ons zijn er ook veel meisjes, maar bij andere clubs zijn er meer jongens. Op vrijdagavond zijn we met zo’n vijftien leden van onze leeftijd.” Maar de club heeft natuurlijk ook oudere leden. En daarvan winnen is het summum!

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Afbeelding

Advertentie

Categorieën