Logo kobr.nl
Foto: Bert Verver
Sport

Bijzondere prestaties, bijzonder geëerd

  Sport

Het is maandagavond, stipt om 20.00 uur begint de Kempoles bij sportcentrum Doets. Nadat de in het zwart geklede mannen en vrouwen de traditionele groet hadden gebracht, kon de les beginnen…

Wat Roy niet wist, was dat er een andere bijzondere gast uitgenodigd was, namelijk de burgermeester van Bodegraven-Reeuwijk. Niet om zelf mee te trainen, maar om Roy Doets in het zonnetje te zetten. Om 20.15 uur, tijdens de warming up, werd de les onderbroken door een van de leerlingen en vulde de zaal zich met vrienden en familie. Op zaterdag 26 september gaf Sifu Roy Doets namelijk precies 40 jaren les in het Shaolin Kempo. Ondertussen is hij niet alleen leraar en coach, maar ook op vrijwillige basis actief als scheidsrechter op landelijk niveau. Daarnaast organiseert hij regelmatig demonstraties en workshops om zijn sport aan het grotere publiek te laten zien. Hij haalt het beste in mensen naar boven en inspireert jong en oud tot verantwoord en gezond gedrag. Om deze bijzondere gebeurtenis niet ongemerkt voorbij te laten gaan werd hij afgelopen maandag geflankeerd door zijn leraar Sifu René Scharff uit Waddinxveen.

Roy Doets heeft zijn leven in het teken gezet van het Shoalin Kempo, een traditionele krijgskunst met Chinese roots. In de afgelopen jaren heeft hij zich onderscheiden door zich op vrijwillige basis in te zetten voor zijn sport door onder andere taken uit te voeren als scheidsrechter, organisator van evenementen en examinator bij verschillende bonden.

Het kon dan ook niet uitblijven dat bijzondere prestaties op een bijzondere manier worden geëerd. De burgermeester rondde zijn voordracht af met de woorden: “Het heeft Zijne Majesteit behaagd u te onderscheiden als lid in de orde van oranje Nassau.” Het was overigens de eerste keer dat een burgemeester deze Koninklijke onderscheiding opspeldde op sokken… traditioneel worden er namelijk geen schoenen gedragen in de dojo.

Beeld: Bert Verver

Meer berichten