Logo kobr.nl
Foto:
Sport verbindt

Afwisselend sporten bij Triathlon Team Bodegraven

  Sport

BODEGRAVEN - Voor het afleggen van een ‘klassieke’ of ‘hele’ triathlon moet je 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en daarna nog even een marathon van 42,2 kilometer lopen. Zo bont maken ze het doorgaans bij Triathlon Team Bodegraven niet. Het is een vereniging voor iedereen die van duursporten houdt. Of dat nou zwemmen, fietsen of hardlopen is, iedereen sport op zijn eigen niveau.

Nadine Naaijkens vertelt enthousiast over haar sport: “Het is heel afwisselend om drie verschillende duursporten te doen. Vier keer in de week alleen maar zwemmen zou ik niet volhouden. Juist die afwisseling vind ik zo leuk.”

Veel meer trainen
Er zijn verschillende wedstrijdformats voor triathlon. “Zelf vind ik een achtste triathlon het prettigst. Met 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen kan ik mijn eigen tijden steeds een beetje verbeteren. Voor een kwart triathlon zou ik echt veel meer moeten trainen. Bij de teamwedstrijden heb je korte sprintwedstrijden met vier personen per team. Dan wordt er 200 meter gezwommen, 10 kilometer gefietst en 2,5 kilometer hardgelopen. De langste afstand bij de teamwedstrijden is een kwart triathlon.”

Triathlon is vooral een wedstrijd met jezelf, zegt Nadine. “Het is de kunst om je energie te verdelen over de afstanden die je zwemt, fiets en loopt. Je hebt altijd wel een onderdeel waar je relatief goed in bent, dus eindig je nooit bij alle onderdelen onderaan. Een deel van de leden heeft absoluut een winnaarsmentaliteit, maar er zijn er ook die het finishen tijdens een wedstrijd al een hele prestatie op zich vinden.”

Laagdrempelig
De vereniging is redelijk laagdrempelig. Er zijn leden die alleen komen hardlopen, fietsen of zwemmen, maar de grootste groep traint op alle drie de disciplines. “Met name bij de overgang van fietsen naar hardlopen krijgen je spieren een klap. Daar wordt door middel van wisseltrainingen op geoefend.”

Het zwemmen gebeurt in De Kuil of zomers ook in de surfplas, hardlopen op de atletiekbaan van Sportclub Reeuwijk en fietsen gaat in groepjes die via WhatsApp contact met elkaar houden. “We hebben geen eigen clubhuis, maar op zondag na het zwemmen in het zwembad drinken we gezellig koffie met elkaar. Met maar liefst 130 leden is er tijdens de training altijd wel iemand van je eigen niveau met wie je kunt optrekken.”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten