
De Meijeloop: ‘Vroeger mochten alleen Meijenaren deelnemen, nu iedereen’
SportDE MEIJE - Één keer per jaar vormt de Hollandse Boerderij het epicentrum van de Meije. Dan klinkt op de laatste maandagavond van augustus rond 19.30 uur het startschot voor de Meijeloop. De knal brengt vanaf de kampeerboerderij rond de tweehonderd lopers in beweging voor een prestatieloop over 2, 6,6 of 15 km. En dat al voor de 56e keer. Kees Bos en Angela de Jong-Bakker geven een kijkje achter de schermen.
door Ad van den Herik
“Wat een gedoe met het aanmelden van die verkeersregelaars, zeg. Die moeten ieder jaar weer online een verkeersexamen doen,” opent Kees Bos het gesprek. Hij is een van de leden van het Oranjecomité dat de jaarlijkse Meijeloop organiseert. Het is een evenement met een traditie. Wat heet, de loop staat al voor de 56e keer op het programma. Ook de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) maakt melding van het evenement op 28 augustus.
Alleen Meijenaren
Kees geeft samen met Angela de Jong-Bakker een kijkje achter de schermen. Angela maakt weliswaar geen deel uit van het Oranjecomité, maar is zo’n beetje haar hele leven al betrokken bij de Meijeloop. Niet echt vreemd, want haar vader Willem Bakker stond in 1965 aan de basis van de eerste editie. Als organisator schoot hij de deelnemers niet alleen weg, bij de finish registreerde hij ook met het blote oog de eerste drie binnenkomers - een klok ontbrak nog. Zo ging dat in die tijd. “Vroeger werden de deelnemers met taxibusjes naar de driesprong bij de Blauwe Meije gebracht. Dan kwamen ze lopend terug en finishten hier,” herinnert Angela zich. Het ging toen om een afstand van 4100 meter. Indertijd mochten daar alleen Meijenaren aan deelnemen. Nu mag iedereen een startnummer halen.
Na de 50e editie in 2014 droeg Willem op 80-jarige leeftijd het stokje over aan zijn opvolgers. Die borduren nog steeds voort op het vertrouwde concept, en met standvastigheid.Slechts drie maal moesten de organisatoren noodgedwongen een streep door de Meijeloop halen: één keer vanwege dreigend onweer en in 2020 en 2021 vanwege corona.
Volksspelen en zeskamp
De Meijeloop geldt trouwens als overblijfsel van de volksspelen die na de Tweede Wereldoorlog jaren achtereen plaatsvonden aan de voet van Piet Potlood, de watertoren in het buurtschap dat zich door de polder slingert. Na verloop van tijd gingen de volksspelen over in een zeskamp. En toen daar een einde aan kwam, resteerde alleen het hardlooponderdeel. Midden jaren 70 gold het boerenpad achter de Hollandse Boerderij als decor van de hardloopwedstrijd. Daar liepen de deelnemers drie rondjes en hadden er aan de meet dan 6 kilometer op zitten.
Stamper
Vanaf de jaren 90 prijken er drie afstanden op het programma, alle met kampeerboerderij de Hollandse Boerderij als start en finish. Kinderen lopen de longen uit hun lijf op de 2 kilometer en volwassenen springen in de loopschoenen voor de 6,6 of 15 kilometer. Kees zette zichzelf twee of drie keer op de deelnemerslijst, maar de 66-jarige schiet geen looptenue meer aan. “Mijn knieën vinden het niet leuk. Ik ben een stamper en geen verende loper,” verontschuldigt hij zich. Angela nestelde zich ook twee keer onder de circa tweehonderd deelnemers. “Ik zeg niet dat het voor mij de laatste keer was,” glundert de uitbater van de kampeerboerderij.
Uitschieter
Angela en Kees klinken eenstemmig als het gaat om de omvang van het jaarlijks terugkerende loopfestijn. De schaal moet voor vrijwilligers behapbaar blijven. “Als het groter wordt, krijg je met allerlei verplichtingen te maken en moet je met professionals gaan werken,” weet Kees. Nu kunnen ze nog zonder vergunning af. Angela valt hem bij: “Het moet niet te groot worden, daar zitten we niet op te wachten.” Wat het duo betreft blijft het bij die ene uitschieter van 230 deelnemers van een paar jaar geleden.
Genieten
Het blijft ongewis hoeveel lopers zich straks op de meanderende weg tussen de lintbebouwing begeven, omdat het Oranjecomité niet werkt met voorinschrijving. Pas drie kwartier voor aanvang gaat het inschrijfloket open en krijgen de deelnemers na betaling een startnummer. Voor de snelste Meijenaren ligt er - zowel bij de dames als de heren - bij de eindstreep een medaille klaar. Dat geldt ook voor de nummers 1, 2 en 3 die van ‘buiten’ komen.
Wanneer het evenement geslaagd is? Daar zijn de twee het hardgrondig over eens: “Als het mooi weer is en je ziet iedereen binnenkomen, genieten en er geen ongelukken gebeuren.”
