Afbeelding

Winnen is wel zo leuk

Sport Anders bekeken

De zomervakantie is voorbij. Dus bereiden sportverenigingen zich voor op een nieuw seizoen. Teams zijn ingedeeld, trainers (soms) vervangen, selecties van eerste teams aangevuld. Heerlijk leesvoer bieden verhalen over en met teruggekeerde spelers die het verschil gaan maken of interviews met trainers die een heilig geloof uitspreken in de kwaliteiten van hun teams en voorzichtig speculeren op een kampioenschap of in elk geval een promotie naar een hogere klasse. Hoop doet leven, zeg maar.

Onze gemeente moet het vooral hebben van breedtesport. De website van Sport en Welzijn Bodegraven-Reeuwijk verwijst naar pakweg zeventig sportorganisaties, naast zevenvoetbalverenigingen onder meer elf sportscholen, negen watersportorganisaties inclusief een visclub, een circusschool, de jeu-de-boulesvereniging, vier denksportclubs en drie dansscholen. Sport is een breed begrip, dat blijkt. 

Hoe het ook zij, wekelijks beleven vele duizenden plaatsgenoten er plezier van. Een enkele keer breekt een individuele sporter door, zoals zwemster Tes Schouten, die de wereldtop aantikt en zelfs al enkele medailles heeft gescoord op het WK Zwemmen in Melbourne (korte baan) en Fukuoka (200 meter schoolslag). We zien haar vast en zeker volgend jaar bij de Olympische Spelen in Parijs schitteren. 

Realiteit is dat de meeste verenigingen en sporters ‘van ons’ acteren op relatief bescheiden niveau. De voetballers van ESTO en RVC knokken na hun degradatie vorig seizoen in de derde klasse, Rohda’76 en CVC in de vierde en WDS en Rijnstreek in de vijfde. Het zieltogende vv Bodegraven heeft alleen nog twee elftallen in lagere competities ingeschreven. Sportief beter vergaat het de korfballers van Vriendenschaar: gepromoveerd naar de landelijke Overgangsklasse. En ook de mannelijke waterpolo’ers van BZ&PC spelen op landelijk niveau, in de eerste klasse. 

Of het echt belangrijk is? Tja, ook sporters die geen potten breken, kunnen plezier hebben. Maar al is meedoen uiteindelijk belangrijker, winnen is eigenlijk wel zo leuk.

Henri Stolwijk