Reeuwijks damtalent Indy Schouten mag naar het Wereld Jeugd Kampioenschap in Polen.
Reeuwijks damtalent Indy Schouten mag naar het Wereld Jeugd Kampioenschap in Polen. Foto: Geb Kos

Damtalent Indy Schouten naar WjK in Polen

Sport

REEUWIJK-BRUG - Als leerlinge van groep 4 van De Regenboog maakte Indy voor het eerst kennis met het damspel en een jaar later ging ze op school individuele wedstrijden spelen. Het schoolteam waar ze toen in zat, won het jaarlijkse regionale schooldamtoernooi. Indy had de smaak te pakken: ze wilde verder komen en besloot lid te worden van damclub Denk en Zet uit Reeuwijk (DEZ). Van 27 oktober tot 4 november doet ze mee aan het Wereld Jeugd Kampioenschap (WjK) in Polen.

door Loes Kamer

Dit jaar gaat het voor de inmiddels 13-jarige Indy snel: op 29 april werd ze Zuid-Hollands kampioen in haar leeftijdscategorie en ze won het Nederlands Kampioenschap op 20 mei in Nieuwerbrug aan den Rijn. Daarmee haalde ze een uitnodiging voor het Wereld Jeugd Kampioenschap in Polen binnen, dat van start gaat op 27 oktober. Begin augustus behaalde ze de 10e plaats op het Europees Kampioenschap in Estland voor meisjes t/m 13 jaar: een mooie plek in de middenmoot en daarmee een knappe prestatie voor dit aanstormende internationale talent.

Beter worden

Nadat ze een jaar op de club gespeeld had, begon ze mee te doen aan toernooien. “Van het meedoen aan wedstrijden leer je heel veel: je leert de trucjes van je tegenstander doorzien en je leert van je eigen fouten.”

Om zichzelf te verbeteren begon ze persoonlijke trainingen te volgen bij Hans de Knikker, de jeugdleider van DEZ. Elke vrijdagavond speelde ze 2,5 uur lang partijen en oefende ze zetten. Dit leverde snel resultaat op: “De eerste keer dat ik meedeed aan het Nederlands Kampioenschap, eindigde ik als laatste, maar een jaar later na de extra trainingen werd ik eerste,” vertelt Indy.

Daarnaast volgde ze nog de door de Koninklijke Nationale Dambond verzorgde ‘Centrale Meisjes Trainingen’, waar een selectie van de meest getalenteerde meisjes uit het hele land voor uitgenodigd wordt. “Eerst wilde ik dat niet, maar nu ik het NK gewonnen heb, doe ik toch mee om nóg beter te kunnen worden.”

Team NL

Niet alleen de persoonlijke prestaties zijn belangrijk voor Indy: doordat zij deelneemt aan het EjK en WjK is ze opgenomen in Team NL, het officiële nationale team. Tijdens toernooien met dit team speelt ze gewoon voor zichzelf, maar de individuele punten tellen ook mee voor een landenklassement. “We zijn ook echt een team in die toernooien en gaan als teamgenoten met elkaar om. Tijdens de wedstrijden zijn we tegenstanders, maar daartussendoor is de sfeer ontspannen.” Vanaf de eerste reisdag trekt het team als groep met elkaar op en is het als Team NL door de oranje kleding herkenbaar aanwezig bij de openingsceremonie, de prijsuitreiking en de sluitingsceremonie.

Voor elk internationaal toernooi wordt door de dambond voor het team een voorbereidingsmiddag georganiseerd om tips en ervaringen uit te wisselen met betrekking tot trainingsschema’s, ontspanning, slapen, voeding en alles wat voor topsporters van belang is.

Tactiek

Het damspel kan op verschillende manieren gespeeld worden, die in de trainingen worden aangeleerd: klassiek, flankaanval of eindspel bijvoorbeeld. Indy heeft zelf een voorkeur voor klassiek, maar in wedstrijden heeft ze haar eigen tactiek ontwikkeld: “Eerst probeer ik te ontdekken op welke manier de tegenstander speelt en dan probeer ik juist op een andere manier het spel te spelen. Zo kun je het je tegenstander lastig maken en het spel naar jouw hand zetten,” aldus Indy. Wat haar persoonlijke doelen voor het WK in Polen zijn? “Veel leren. Mezelf nog verder verbeteren om nog vaker aan internationale toernooien deel te mogen nemen.”

Jumbo Reeuwijk Miereakker is een flessenactie gestart om damvereniging DEZ te promoten en om in Indy’s reiskosten voor het WK te voorzien. Doneer je lege flessen tot eind oktober voor Indy!

De Nederlandse deelnemers aan het WjK Dammen.