Wim Edelman ziet toe hoe Ties Stolwiojk zijn carambol maakt. Beeld: Bert Verver
Wim Edelman ziet toe hoe Ties Stolwiojk zijn carambol maakt. Beeld: Bert Verver

Reeuwijkse Ouderen Biljartvereniging zorgt al 50 jaar voor sport en ontspanning.

Verenigingen

REEUWIJK

Op 3 januari 1972 werd in Reeuwijk-Brug de Reeuwijkse Ouderen Biljartvereniging (ROB1972) opgericht. Na enkele moeilijke coronajaren draait de vereniging volop en zijn de leden weer regelmatig aanwezig in de mooie biljartzaal in het dienstencentrum De Spil van het zorgcentrum De Reehorst. Na 50 jaar zit de vereniging nog steeds vol leven. Biljartliefhebber Wim Edelman en bestuurslid en wedstrijdleider Ties Stolwijk vertellen er graag over.

door Bert Verver

Over de eerste jaren van de vereniging is weinig bekend. Daardoor zijn de namen van de oprichters ook in de vergetelheid geraakt. Uit een eerdere publicatie blijkt dat de toenmalige ouderenbegeleidster van De Ravenhorst Tiny van Manen een grote rol moet hebben gespeeld, want zij is later erelid geworden. Pas vanaf 1981 geven de notulen meer inzicht in het wel en wee van de vereniging. 

Aanvankelijk beschikte de vereniging, die tot 2007 overigens nog ‘club’ heette, slechts over 1 biljarttafel, maar in 1983 kwam daar een tweede bij om de spelers van de Reeuwijkse Ouderen Biljartvereniging (ROB) te ontvangen. De vereniging is niet altijd gespaard gebleven van tegenslag, want in 2006 ging door een vuurpijl in nieuwjaarsnacht de biljartzaal in rook op. Na een flinke discussie met de verzekering bood de nieuwbouw de gelegenheid een derde biljart bij te plaatsen. Toen het oude dienstencentrum plaats moest maken voor nieuwbouw werd tijdelijk onderdak gevonden in de ruimte van de net verhuisde basisschool De Venen. Gelukkig was het voortbestaan van de vereniging verzekerd, omdat er in het nieuwe dienstencentrum ook ruimte werd gereserveerd voor een biljartzaal.

“Statutair is de leeftijdgrens gesteld op 55 jaar, maar de leden zijn allemaal tussen de pakweg 60 en 90 jaar,” vertelt Wim Edelman. “Vroeger had je veel café’s die gelegenheid hadden om te biljarten, maar dat aantal is zienderogen afgenomen. Gelukkig kunnen wij die ruimte nog wel bieden.” Sommige leden zijn al heel lang bij ROB aangesloten. “Ons ledental varieert normaal gesproken tussen de vijftig en zestig. Corona heeft het ledental van onze vereniging echter geen goed gedaan. Momenteel hebben we 44 leden en is er voldoende ruimte om nieuwe leden te ontvangen.”

Eigen keus

Bestuurslid en wedstrijdleider Ties Stolwijk benadrukt dat de leden vrij zijn in de wijze waarop zij het biljarten willen beoefenen. “We zijn een laagdrempelige vereniging. De redenen waarom ouderen zich bij ons aansluiten zijn zeer divers. Omdat biljarten ‘een sport voor twee’ is, is het sociale aspect zeer belangrijk.” De vereniging merkt dat voor sommige leden het biljarten een manier is om zich aan de eenzaamheid te onttrekken. “Voor hen is een praatje en gemeenschappelijk een kop koffie drinken net zo belangrijk, zo niet belangrijker, dan een spelletje biljart.”

Anderen stellen de sport voorop. “Daarom spelen we ook een onderlinge competitie - waaraan overigens niemand verplicht hoeft mee te doen.” Er is, afhankelijk van de capaciteiten van de spelers, een A-, B- en C-pool. “We spelen per jaar zo’n veertig wedstrijden op de dinsdag- en donderdagmiddag en 3 à 4 keer per jaar spelen we tegen verenigingen in Gouda, Waddinxveen en Bodegraven.”

Naast de competitie is het elke dag mogelijk om vrij te spelen, behalve op de maandagmiddag en vrijdagmiddag. En daar wordt druk gebruik van gemaakt, want voor 50 eurocent per half uur hoeft niemand het te laten.

Driebanden

Dat ieder de biljartsport op een eigen wijze kan invullen, blijkt wel uit het feit dat het op woensdagavond mogelijk is je te bekwamen in driebanden en bandstoten. “Dat vereist extra concentratie, terwijl in een normaal biljartspel ook al zo veel elementen zitten dat je van een flinke uitdaging kunt spreken,” aldus beide biljartliefhebbers. “Voor ouderen is dat zeker niet onbelangrijk, want concentratie, inzicht en lichaamsbeweging zijn belangrijk voor het geestelijke en lichamelijk welzijn. Door te biljarten trainen wij onszelf om zo lang mogelijk fit te blijven.”

Het bestuur van de vereniging grijpt het 50-jarig graag aan om aan alle 55+-ers een oproep te doen om kennis te komen maken met de biljartsport in De Spil. Ervaren biljarters leren nieuwe leden graag de kneepjes van de sport. De basiscontributie voor de vereniging bedraagt 35 euro. Meer informatie:Ties Stolwijk (06-53869214), Jos van der Bijl (06-54743460) of op www.rob1972.nl.

Advertentie

Categorieën