Chantal Munnik in haar paardendekenwasserij.
Chantal Munnik in haar paardendekenwasserij. Stefanie Peters

‘Ik doe het nog altijd allemaal zelf!’

Zakelijk Human Interest WOW! Bedrijfsberichten

REEUWIJK-BRUG - 10 jaar geleden heeft Chantal Munnik Paardendekenwasserij Reeuwijk opgericht. Met haar bedrijf zit ze op het bedrijventerrein Zoutman. Het is een bijzonder bedrijf zo tussen de aannemers, bouwbedrijven en uitzendbureaus. En Chantal startte het helemaal alleen, zonder hulp van ouders of een reeds bestaand bedrijf. Nu, na 10 jaar, behoort haar bedrijf tot een van de grootse paardendekenwasserijen van Nederland.

door Stefanie Peters

De wasserij is eigenlijk vanuit frustratie ontstaan. Chantal had een bruin paard, Baileys, en liet haar dekens bij diverse wasserijen en ruitershops wassen. Maar ze kreeg haar dekens telkens vies terug, met witte haren, kapotte singels, vieze plekken of afscheurde bilkoorden. Ze was er helemaal klaar mee. Ze kocht een tweedehands wasmachine en ging haar dekens zelf wassen. Ze experimenteerde met wasmiddelen en wasprogramma’s. Ondanks dat het ene beter werkte dan het andere, werden de dekens altijd wel schoon. En dat viel op, bijvoorbeeld bij haar stalgenoten. Dus Chantal begon ook voor hen de dekens en zadeldekjes te wassen. Die stalgenoten reden wedstrijden en ook daar werden de mooie, schone dekens en dekjes opgemerkt. Zo begon Chantal in de omgeving te polsen wat het aanbod aan dekenwasserijen eigenlijk was. Wat bleek: er waren maar een twintigtal wasserijen door heel Nederland, waarvan een aantal echt grote jongens. In deze omgeving was er helemaal niets. Chantal: “Dus ik stond al 10-0 voor. Ik dacht, ik zeg mijn baan op en ik ga ervoor!”

Hulp van de buurman

Zo ging Chantal aan de slag. Zonder enige ondernemerservaring is ze gestart, gewoon door te experimenteren met wasmiddelen, apparaten, reclame, enz. De eerste wasmachine was bijvoorbeeld al snel te klein; zo’n paardendeken is best een lap stof, zeker als daar ook nog een losse hals aan zit. Met één deken per keer schoot het wassen niet op. Een buurman op het bedrijventerrein, een wasserij, had een hele rij aan wasmachines staan en die bood zijn hulp aan. Dus Chantal liep letterlijk met haar wasmand bij hem naar binnen om haar dekens te wassen. “Na een aantal weken dacht ik: ‘Dit is top!’ Zo’n machine moet ik ook hebben. Toen heb ik mijn eerste nieuwe aangeschaft. Vanaf dat moment kon ik ook echt aantallen gaan draaien en ben ik meer reclame gaan maken.” 

Chantal zocht op Marktplaats naar goedkope tweedehands merkdekens en begon allerlei verschillende wasmiddelen te testen. “Ik kwam al gauw tot de conclusie dat er een hoop wasmiddelen zijn die niet doen wat ze beloven. En dat er ook een hoop wasprogramma’s zijn waar ik niets mee kon.” Maar op een gegeven moment vond ze de ideale combinaties van wasmiddelen en wasprogramma’s. Ze heeft nu drie machines staan, die op het oog hetzelfde lijken, maar alle drie unieke wasresultaten opleveren.

Grote klantenkring

De meeste klanten van Chantal komen uit de regio. Op het eerste oog zou je misschien niet denken dat er in het Groene Hart veel paarden zijn, maar dat blijkt wel het geval. Chantal: “Ik cross bijna heel het land door, dus ik durf het wel te zeggen: er staan meer paarden in het Groene Hart dan je denkt! We hebben alleen heel weinig ruimte, dus veel paarden staan binnen. In Brabant zie ik al die paarden lekker op al die wijdse hectares in de wei staan. Fantastisch, maar dat hebben wij hier gewoon niet.”

Ook in rest van Nederland weten ze Paardendekenwasserij Reeuwijk te vinden. Het wassen gebeurt in Reeuwijk, maar ze heeft een landelijk systeem van inlever- en ophaalpunten opgezet voor de dekens in samenwerking met Welkoop. Met haar bus rijdt Chantal twee tot drie keer in de week door Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland, tot aan de Duitse grens aan toe. 

Onder de muizen

De hoeveelheid werk heeft wel pieken en dalen, merkt Chantal. “Het is seizoensgebonden. In de winter heb ik het relatief rustig, omdat de dekens dan gebruikt worden. Als in maart/april de dekens van de paarden af gaan, dan komen de paardeneigenaren alles in één keer brengen. Dan begint mijn drukke periode.”

Soms zijn dekens die Chantal dan binnenkrijgt echt heel erg vies. “Die hebben de hele zomer in een hoek van de stal gelegen. Dan zitten ze onder de mest en herbergen ze hele muizenfamilies.” Maar hoe vies ze ook zijn, Chantal krijgt de dekens en dekjes weer tiptop in orde. Ze mag zich inmiddels ook officieel ‘Bucas-specialist’ noemen, namens de grootste dekenproducent van innovatieve paardendekens in Europa.

Van de grond af opgebouwd

Chantal startte zelfstandig en doet nog steeds alles zelf. De creatieve zoektocht naar oplossingen voor telkens nieuwe uitdagingen vindt ze dan ook een van de leuke onderdelen van haar werk. Alleen het repareren van de dekens heeft ze uit handen gegeven aan een externe partij.

Benieuwd? Paardendekenwasserij Reeuwijk zit op bedrijventerrein Zoutman aan Fokkerstraat 30. Als u zich afvraagt wat voor kleedjes daar hangen, stap eens binnen. Sinds kort wast Chantal ook bootkussens, parasolhoezen en eigenlijk alles wat vies kan worden en niet in uw eigen wasmachine past.