Dorpsteam Waarder

Het nieuwe jaar is alweer ruim een maand oud en is met frisse en hernieuwde energie voor het dorpsteam begonnen. 2020 staat in het teken van het opstellen van een dorpsvisie, waarin aangegeven wordt hoe Waarder er in 2030 uit moet komen te zien. Maar ook in de laatste maanden van 2019 is nog een hoop gebeurt.

Zo heeft het dorpsteam gezorgd dat er reflectoren op het tunneltje onder de A12 zijn aangebracht voor de veiligheid van de fietsers. In aanvulling daarop zijn wij bezig met gemeente, provincie en Rijkswaterstaat om de tunnel onder de snelweg op te knappen. Wij hopen hier op korte termijn meer voortgang in te zien. Daarnaast zijn de bouwwerkzaamheden in Driebruggen gestart. Omdat al het vrachtverkeer voor de bouw door Waarder gaat, zijn er op aandringen van het dorpsteam extra borden geplaatst. Deze borden zouden het bouwverkeer tot het matigen van de snelheid moeten dwingen om de veiligheid te vergroten en overlast voor aanwonenden te verminderen.

Overigens loopt het proces nog steeds om de gehele dorpskern tot een 30km-zone om te vormen en daarmee voor een structurele oplossing van het harde rijden te zorgen, een van de speerpunten uit 'Wie, Wat, Waar(der)' in 2018. Ook andere kleinere zaken, zoals het bruggetje Westeinde/Kerkelaantje, hebben nog steeds de aandacht van het dorpsteam en zullen, naar ons streven, in 2020 verbeterd zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail ons gerust via waarder@dorpenwijk.nl.

Dorpsteam Sluipwijk

Dat er heel veel ganzen in Nederland zijn en blijven, is inmiddels een feit. Het is een soms omstreden gegeven, waarover heel veel meningen en gedachten zijn, maar het staat vast dat al deze ganzen voor heel veel schade en overlast zorgen. Dit vormt een behoorlijk kostenpost die uiteindelijk voor rekening komt van ons allemaal.

Ganzen zijn slim en leggen eieren in goed verstopte nesten, ook op de eilanden in de Reeuwijkse plassen. Per nest komen er gemiddeld zeven ganzen bij. Om dit tegen te gaan hebben wij als proef drie Rackaschapen gekocht. Deze worden ingezet op de eilanden om het nestelen te verstoren. Na gedegen onderzoek zijn wij uitgekomen op dit oerras. Deze Racka's kunnen tegen alle weersomstandigheden en hebben weinig verzorging nodig. Deze schapen worden van eiland naar eiland gevaren om zo de aantrekkelijkheid van nestelen te verminderen. Wilt u meedoen aan deze diervriendelijke manier van verstoren? Laat het ons weten.

En noteert u alvast in de agenda: op 21 maart 2020 vindt een voorjaarsmarkt plaats op het terrein voor de Rokende Turf. Het doel is inheemse (water- en moeras)planten verkopen en het promoten en verkopen van streekproducten. Details volgen, maar er is voor elck wat wilsch!

Heeft u ideeën? Schroom niet om ons te mailen: sluipwijk@dorpenwijk.nl.

Wijkteam Bodegraven-Zuid

Een hond is een favoriet huisdier voor veel mensen, alleen zorgt de hondenpoep op straat en in de groenstroken in de wijk voor grote ergernis. De overlast van hondenpoep staat dan ook elk jaar in de top drie van ergernissen in onze gemeente. Kinderen spelen in de groenstroken en vaak parkeert men de auto erlangs, stapt uit en voor dat je het weet zit het overal door je huis heen. Daarom geldt er in onze gemeente een opruimplicht. Dat betekent dat u bij het uitlaten van uw hond altijd een zakje voor de hondenpoep bij u moet hebben om de hondenpoep direct op te ruimen. Heeft u dit niet overal bij u? Dan krijgt u een boete van 90 euro. De boete voor het niet opruimen van hondenpoep bedraagt 140 euro. Voor beide boetes geldt een opslag van 9 euro aan administratiekosten.

Waarom verdwijnen de hondenpoepbakken dan?

De bestaande 'depodogs' (afvalbakken voor hondenpoep met een zakjesdispenser eraan) zijn of worden op een aantal plekken vervangen door gewone afvalbakken, omdat de depodogs 15 tot 20 jaar oud zijn en daarmee aan het einde van hun levensduur. Er komen gewone afvalbakken voor terug en op een aantal plaatsen losse zakjesdispensers. De gemeente wil deze extra service aan hondenbezitters blijven aanbieden, omdat hondenpoep een ergernis is voor veel bewoners. Belangrijk is dat hondenpoep zoveel mogelijk wordt opgeruimd.

Wat kan ik doen als ik zie dat een hondenbezitter de poep van zijn hond niet opruimt?

Hondenpoep laten liggen is een voorbeeld van asociaal gedrag. U kunt de hondenbezitter aanspreken op zijn gedrag. Er zijn tenslotte regels en de hondenbezitter is daarvan op de hoogte.

Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

• Het Dorpsteam heeft diverse malen aangegeven dat er behoefte is aan meer woningen voor senioren en jongeren. Het is echter voor de gemeente niet altijd mogelijk om dit te realiseren. Ook het aantal van negen geplande sociale huurwoningen in Reesvelt II bleek uiteindelijk niet haalbaar. Er komen vier sociale huurwoningen en men onderzoekt of het mogelijk is om daarnaast vijf goedkopere starterswoningen te bouwen.

• We hebben de gemeente vragen gesteld over de planning van het deel Vosplan (Reesvelt II) en over de route van het bouwverkeer, ook voor de bouwplannen achter St. Catharina. We zijn bang dat die nu door Reesvelt I wordt gepland, wat gevaarlijke situaties op gaat leveren en wat de wegen daar niet ten goede zal komen.

• Met betrekking tot de resterende punten van de Reewal heeft het Dorpsteam aangegeven dat de geplaatste bolreflectoren bij de wegversmallingen nauwelijks zichtbaar zijn. Daarnaast constateren we dat met name bij de dorpsingang Reewal automobilisten nog erg hard het dorp in rijden. Mogelijk dat een drempel net na het 30 km bord een mogelijkheid is om de snelheid omlaag te krijgen. De gemeente gaat dit bekijken. Ons verzoek om fietssuggestiestroken bij de uitwijkplaatsen door te trekken is afgewezen. Het Dorpsteam heeft dit aangekaart bij de wethouder en zij gaat bekijken of het in deze situatie wellicht toch mogelijk is.

• Het Dorpsteam heeft bij de gemeente haar zorgen geuit over de bestemming van het klooster (eigendom van het bisdom). Wij hebben meerdere malen aangegeven dat er senioren- en starterswoningen nodig zijn in ons dorp. Er zijn echter nu plannen om er twee woongroepen van de organisatie Zorg-Los te vestigen.

• Op 9 januari heeft het Dorpsteam een brief naar de gemeenteraad gestuurd met het verzoek snel een oplossing te zoeken voor de nieuwe aula van de begraafplaats in Tempel, waarvan de bouw is gestagneerd. Ten tijde van ons overleg met de gemeente waren er nog geen ontwikkelingen op dit gebied.

• Zet het vast in uw agenda: 21 maart is de Landelijke Opschoondag en het Dorpsteam wil dan ook in haar werkgebied een schoonmaakactie organiseren.

• Met enige regelmaat hangt het plastic afval te vroeg buiten. Dat ziet er niet fraai uit en de kans is groot dat afval op straat komt te liggen en in het milieu terecht komt. Raadpleeg de afvalkalender (www.afvalkalender.cyclusnv.nl) of download de Cyclus afvalapp voor de juiste data en hang het plastic afval op z'n vroegst de avond vóór de ophaaldag op.

Werkgroep Meijebelangen

Vanuit Meijebelangen wonen we bijeenkomsten bij op het gebied van wonen. In deze bijeenkomsten kunnen we aangeven wat onze woonvisie is voor de Meije. Graag zouden we ruimte zien voor het creëren van een mix van jongeren en ouderen in bijvoorbeeld voormalige agrarische gebouwen, zodat ook deze groep bewoners in de Meije kunnen blijven wonen. Heeft u als Meijenaar suggesties ten aanzien van de woonvisie, dan horen wij dit graag, zodat we dit ook mee kunnen nemen in de overleggen.

In de Meije wordt gebruik gemaakt van een buurtapp. Deze app wordt uitsluitend gebruikt voor urgente zaken (bijv. het melden van verdachte situaties). Wilt u ook lid worden van de buurtpreventieapp? Stuur u dan een mail naar meijebuurtpreventie@gmail.com. Vermeld in de mail uw naam, huisnummer en mobiele nummer.

Onze volgende vergadering is op dinsdagavond 11 februari. Heeft u punten die u graag besproken wilt hebben tijdens de vergadering of wilt u bij de vergadering aanwezig zijn? Stuur ons een e-mail (meijebelangen@gmail.com) of benader ons direct. Zie hiervoor de website www.meijebelangen.nl. Op deze site vindt u informatie over Stichting Werkgroep Meijebelangen en kunt u onder andere de notulen van vergaderingen teruglezen. Ook kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.