Gemeente gaat wachttijden WMO terugbrengen

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gemeente is sinds 2015 belast met de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, maar kan de hoeveelheid werk momenteel niet aan. Door vergrijzing van de bevolking, de intensiteit van de aanvragen en de invoering van een abonnementstarief stijgt het aantal aanvragen voor deze regeling aanzienlijk. In 2017 waren er gemiddeld nog 61 aanvragen per maand, maar dat aantal is in 2019 gestegen naar gemiddeld 95 aanvragen.

Wethouder Kees Oskam geeft aan dat het bij een gelijkblijvende ambtelijke capaciteit niet mogelijk is de afhandeling van deze verzoeken plaats te laten vinden binnen de wettelijke termijn van zes weken. De afhandelingen overschrijden die termijn inmiddels met enkele weken. Het college heeft geoordeeld dat dat een ongewenste situatie oplevert en heeft extra personeel ingehuurd om de wachtlijst terug te brengen tot uiterlijk de wettelijke termijn. De verwachting is dat dat nog voor 1 april zal lukken.

Overigens verwacht het college ook dat de kosten voor de WMO in 2020 zullen stijgen, omdat meer beschikkingen worden afgegeven. Een toekenning voor een hulp in de huishouding kost gemiddeld 2600 euro op jaarbasis.

Tekst: Bert Verver