Raadscommissie wil vinger aan de pols bij ECB


BODEGRAVEN - Medio december stelde het college van burgemeester en wethouders de raad door middel van een raadsinformatiebrief op de hoogte van het feit dat de stichting Evenementen Commissie Bodegraven (ECB) financieel in zwaar weer verkeerde. De lokale politici spraken toen uit dat zij behoefte hadden aan een discussie over dat probleem en over de wijze waarop dat kan worden opgelost. Deze discussie werd twee weken geleden in de Algemene Commissie gevoerd.

Als eerste spreker wees Monique Jonker (PvdA) erop dat de ECB sinds 2017 verlies leidt en zij noemde het 'niet normaal' dat jaarlijks de hand opgehouden kan worden om die verliezen af te dekken. Ze vroeg zich daarbij af waarom vanuit de gemeente niet eerder actie was ondernomen en zette vraagtekens bij de gang van zaken rond de aanbesteding van de horeca. Zij maakte zich ernstige zorgen over het gevoerde beleid en vond dat de vrijwilligers en inwoners daarvan niet de dupe mochten worden. Remco Tijssen (BBR) was teleurgesteld dat er sinds de verschijning van de raadsinformatiebrief nog niets is veranderd. "Wij weten nu nog steeds niet waar wij aan toe zijn. Ik vraag het college om een daadkrachtige aanpak, want dit gaat niet de goede kant op," aldus de woordvoerder van BBR. Tijssen vroeg om meer transparantie, ook in de financiële verhouding tussen de ECB en de gemeente.

De overige partijen keken ook kritisch naar de gang van zaken. Willem Zuyderduyn (VVD) wees erop dat de calamiteiten die de laatste drie jaar tot verlies hebben geleid een structureel karakter dreigen te krijgen en vroeg zich af of er ontwikkelingen waren in de versterking van de bestuurskracht van de ECB. Reinoud Doeschot (GroenLinks) deed een duit in het zakje met een aantal programmasuggesties, maar haalde ook uit naar de omvangrijke lokale kaashandel die, volgens Reinoud, slechts het luttele bedrag van 500 euro beschikbaar stelt voor evenementen waarbij kaas als cultureel erfgoed een buitengewoon belangrijke rol speelt, zoals tijdens de Najaarsmarkt. Overigens werd ook breed de bevreemding uitgesproken dat aan het toekennen van de gebruikelijke jaarlijkse subsidie van ruim 13.000 euro geen deugdelijke begroting ten grondslag ligt.

Belangrijke evenementen

Namens het college stelde wethouder Dirk-Jan Knol dat de ECB onderdeel is van het reguliere subsidiebeleid. Het voortbestaan van evenementen met de inzet van vele vrijwilligers vindt het college erg belangrijk. Hij vond een gezonde financiële basis noodzakelijk, gezien het grote belang van de dorpsfeesten. Hij wees er daarbij op dat de najaarsmarkt tot 2015 door een gemeentelijke commissie werd georganiseerd en vanaf dat jaar bij de ECB is ondergebracht met een daarbij behorende subsidie. Ook is afgesproken dat de ECB de verpachting van de horeca verzorgt bij zowel de kermis, als de najaarsmarkt en gebruik kan maken van die inkomsten. De toegekende subsidie wordt jaarlijks in de jaarrekening verantwoord.

De wethouder was blij dat het tekort over 2019, dat in de raadsinformatiebrief van tevoren was geschat op bijna 28.000 euro, veel lager ligt: rond de 8000 euro. De wethouder gaf aan dat er inmiddels een plan van aanpak van de ECB was ontvangen met een passende begroting, maar hij twijfelde sterk of hij dat moest delen met de commissie, omdat het een stuk is dat aan het college was aangeboden en ook binnen de bevoegdheden van het college valt. Naar aanleiding van de gestelde vragen gaf Knol aan nog steeds vertrouwen te hebben in het bestuur van de ECB, dat hij op organisatorisch gebied sterk noemde, maar dat er wel gewerkt moet worden aan een versterking op financieel gebied. Hij wist daarbij te melden dat aan dat aspect op dit moment hard gewerkt wordt.

Op afstand

De wethouder hield de commissie voor dat de subsidieverstrekking een collegeaangelegenheid was, maar kon zich wel vinden in de opmerking van Remco Tijssen dat dat niet gold voor eventuele maatregelen die genomen moeten worden om de ontstane financiële problemen op te lossen. Een besluit daarover is nog niet genomen. De wethouder gaf daarbij toe dat uit de hele gang van zaken wel een aantal leerpunten naar voren zijn gekomen, o.a. op het gebied van begrotingen.

De commissie leek die opmerking te onderschrijven, maar Jan Vergeer (CDA) riep op om de organisaties, die meestal uit vrijwilligers bestaan, niet op te zadelen met een papierwinkel.

Tekst: Bert Verver