Afbeelding
Foto:

Extra aandacht voor de wilde eend

REEUWIJK - De Wilde Eend komt in 2020 volop in het nieuws, ook binnen het gebied van het collectief Rijn & Gouwe Wiericke.

De wilde eend is een van de bekendste watervogels. Naar schatting leven er tussen de 200.000 en 300.000 broedparen in ons land. Ondanks dat je wilde eenden nog steeds overal kunt tegenkomen, neemt de soort al enkele decennia in aantal af. De vraag is waarom een soort die zich zo goed aan kan passen aan mensen en ogenschijnlijk weinig eisen aan zijn omgeving stelt, toch achteruitgaat.



Broedkorven

Uit een voorstudie van Sovon Vogelonderzoek Nederland in samenwerking met het Vogeltrekstation blijken klimaatverandering en jachtdruk niet de boosdoeners te zijn. De resultaten wijzen eerder richting een nog onbekende oorzaak die mogelijk speelt in de kwetsbare kuikenfase. Eerdere onderzoeken laten zien dat er geen sprake is van verhoogde sterfte van de volwassen vogels of een afname van het nestsucces. Over de overleving van de kuikens bleek echter nagenoeg niets bekend te zijn. In 2020 zetten Sovon en Vogelbescherming Nederland deze bekende vogel samen in de schijnwerpers in het Jaar van de Wilde Eend.

Daarom wil de vrijwilligersgroep Boerenlandvogels Rijn & Gouwe Wiericke extra aandacht schenken aan de wilde eend en heeft de groep besloten om 25 broedkorven onder de deelnemers van het collectief Rijn & Gouwe Wiericke uit te delen met daarbij de vraag om deze op een mooie zichtlocatie te plaatsen, zodat ook passanten de wilde eend kunnen volgen. De eerste nesten staan al in de sloot met een hopelijk positief effect.


Meer weten?

Om meer uitleg te geven begint de startavond van het weidevogelseizoen voor de vrijwilligersgroep Boerenlandvogels Rijn & Gouwe Wiericke met een lezing van Erik Kleyheeg over de wilde eend. Wilt u meer weten over het gedrag van de wilde eend? Kom dan naar de startavond van de vrijwilligers op 13 maart aanstaande in zalencentrum de Brug te Reeuwijk. De avond begint om 20.00 uur.