Het vak logopedie is veelzijdig

Vervolg van voorpagina


Dat is inmiddels een achterhaalde methode, omdat het vooral de verkeerde gewoonte is, die afgeleerd moet worden. Wanneer een kind om dat 'toetje' vraagt, vormt die de verkeerde letters. Het taalcentrum moet als het ware opnieuw geprogrammeerd worden. Na wat oefeningen stuurt het taalcentrum weer goed aan en krijgt het kind toch een koekje."


Tweemaal per minuut

Annemieke: "Als je bedenkt dat je twee maal per minuut slikt, kun je wel uitrekenen dat het gevolgen kan hebben wanneer je dit verkeerd doet en met je tong tegen of tussen je tanden duwt." Dit kan gepaard gaan met slissen. "Door deze gewoonte af te leren ben je beter verstaanbaar en heb je minder kans op een beugel of terugval na een beugeltraject."


Van baby's tot senioren

. Zo vindt je logopedisten onder andere op basisscholen, bij zorginstellingen en revalidatiecentra. Wat het vak ook spannend maakt, is dat de werking van het taalcentrum (net als de rest van de hersenen) pas voor een deel is ontdekt, evenals de methoden waarop de stoornissen verholpen kunnen worden. "Toch zijn de logopedisten al een eind op weg en helpen zij mensen bij wellicht het belangrijkste wat er is: communicatie van mens tot mens."

www.logopedietriangel.nl

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen