De cast van Uit & Thuis.
De cast van Uit & Thuis. Foto: Marlien van Leeuwen

Bye Bye Britain


REEUWIJK - Komende twee weekenden kunnen we weer genieten van de revuevoorstelling van Theatergroep Uit en Thuis in zalencentrum De Brug. Het is een programma waar alle facetten van het Verenigd Koninkrijk aan bod komen, alles natuurlijk overgoten met een heerlijk overdreven komisch sausje.

De cast van de theatergroep is al maanden aan het repeteren. Alle danspassen en teksten zijn in het geheugen gegrift. De kaartverkoop loopt goed, wat geheel terecht is, want het beloofd weer een spektakel te worden.

Brexit

Het blijft een risico als je een actueel onderwerp op de planken wilt zetten. Het productieteam van de theatergroep beslist elk jaar rond mei welk onderwerp dat wordt. Ze hebben geluk gehad! De Brexit is een feit en Queen Elizabeth blijkt onverwoestbaar.

Britannië blijkt een onuitputtelijk bron voor komische sketches en dans. De ondraaglijke spanning van 007, de vrolijke Marry Poppins, de Britse paardensport polo en ons aller mr. Bean moeten natuurlijk op de planken. Daar bovenop werkt de oubolligheid van de Britten op onze lachspieren en omgekeerd komen de Britten niet meer bij van ons steenkolenengels.

Nieuwkomer

"Het is een bij elkaar geraapt zootje,” omschrijft nieuwkomer Rens van Blotenburg de 35-koppige cast, “dus kan ik lekker mijzelf zijn. Na een paar avonden repeteren had ik al het gevoel hier [in de grote zaal van Zalencentrum De Brug, red.] jaren rond te lopen. Voor iedereen is er wel een rolletje. Ik hou er wel van om mensen aan het lachen te maken. Als dat dan ten koste van mijzelf gaat, zoals een herendansje in dameskleding, dan heb ik daar absoluut geen moeite mee.”

Eigentijds

De Britten mogen dan oubollig zijn, de theateravond is dat allerminst met actuele onderwerpen en wervelende acts en decorstukken van bewegende beelden op een led-scherm. En de cast? Die bestaat uit doorgewinterde entertainers van hoog vermakelijk niveau. Komt dat zien - dat is dan weer wel een ouderwetse kreet.

'Bye bye Britain' wordt opgevoerd in Zalencentrum De Brug op zaterdag 21 maart om 14.00 uur voor de senioren en om 20.00 uur voor het grote publiek en de week erna op zaterdag 28 maart om 20.00 uur. Bij alle voorstellingen gaat de zaal een half uur eerder open, zodat u de mooiste plaatsen kunt bemachtigen.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen