De initiatiefnemers hebben er zin in, vlnr.: Arjan van Esveld, Annemarie Visser en Karin Aartman
De initiatiefnemers hebben er zin in, vlnr.: Arjan van Esveld, Annemarie Visser en Karin Aartman Foto: Bert Verver

Zwerfafvalchallenge moet gemeente schoner maken

REEUWIJK - In de zomer van 2018 werd voor de eerste maal in de gemeente de Zwerfafvalchallenge georganiseerd. Op 21 maart wordt de happening voor de derde keer gehouden.

Hoewel de voorbereidingstijd in 2018 kort was, werd de actie meteen een succes. Ondanks de vakantietijd gingen ruim twintig kinderen samen met mascotte Bollo de Beer enthousiast aan de gang met het opruimen van zwerfafval in het Reeuwijkse Hout. De organisatoren verwachten dat tijdens de nieuwe editie overal in de gemeente activiteiten georganiseerd zullen worden.


Nederland Schoon

De coördinatoren van de challenge, Arjan van Esveld (parkmanager Landal), Annemarie Visser (Burger Initiatief Reeuwijk) en Karin Aartman (gemeente), memoreren aan het begin van het gesprek nog even dat de actie begonnen is uit ergernis van Arjan over het vele zwerfafval nabij de op- en afrit van de A12. Annemarie pikte het idee van de challenge op in Noordwijk en volgens Karin sloot de gemeente zich graag aan, mede omdat het evenement goed paste in de landelijke actie ‘Nederland Schoon’. Het succes van de eerste actie leidde ertoe dat het vorig jaar grootser werd aangepakt. Onder de vlag van Nederland Schoon en de Landelijke Opschoondag werd het initiatief uitgerold in alle kernen. Ambassadeurs zetten het initiatief lokaal op poten. Deelnemers kregen de gelegenheid om zich aan te sluiten bij het bestaande initiatief of zelf op pad te gaan.


Volgens de coördinatoren zijn in de kernen zo’n 25 initiatieven op gang gebracht met tussen de 200 en 300 deelnemers. Verschillende basisscholen deden mee en daar waren de coördinatoren erg blij mee, omdat in hun visie niet jong genoeg begonnen kan worden met de zorg voor een schone leefomgeving. Om de deelname te vergemakkelijken kregen de scholen een kit met daarin alle benodigdheden om het zwerfvuil verantwoord op te ruimen. Ter stimulering was er een prijs beschikbaar voor het leukste initiatief. CBS De Regenboog heeft met die eer gestreken.


Saamhorigheid

Het concept van vorig jaar wordt herhaald. De organisatoren zijn niet alleen blij dat de gemeente een stuk schoner is geworden, maar constateren ook dat er een saamhorigheid groeit tussen de kernen en dat de aandacht voor het opruimen door het hele jaar is toegenomen. Zij zien dat als een mooie opstap naar hun streven om de gemeente in 2025 zwerfafvalvrij te laten zijn. Ook dit jaar doet de gemeenteraad mee en de raadsleden krijgen de taak per boot de Breevaart schoner te maken. De scouting heeft haar medewerking toegezegd en neemt een deel van de randweg voor haar rekening. Hoewel de eerste lentedag als actiedag is uitgeroepen, is het niet noodzakelijk dat alle acties op die dag plaatsvinden. De initiatiefnemers in de kernen kunnen daarin hun eigen keuzes maken.

Aanmelden kan via www.zwerfafvalchallenge.nl. Materiaal voor het opruimen kan worden aangevraagd bij het klantcontactcentrum van de gemeente.

Tekst en beeld: Bert Verver