Afbeelding
Foto:

Voetbalvereniging Bodegraven 100 jaar

Op initiatief van C. Rodenburg, F. Wessels, J. van der Leden, W. Vink, P. van Dijk, A. Okkerse en J. Hoogeveen werd op 1 april 1920 de eerste Bodegraafse Voetbal Vereniging (BVV) opgericht. Men had een goed voetbalterrein gevonden vlak bij de watertoren dat gehuurd werd van boer Hooymans. Nu is op die plaats de Burgemeester van Dobben de Bruijnstraat en de Vijver te vinden.

Er werd aansluiting gezocht met de Goudse voetbalbond en in september 1920 werd voor het eerst aan de competitie deelgenomen van de Goudse Voetbal Bond. De vereniging groeide al snel naar meer dan 100 leden. Pas onder de krachtige leiding van de bekende Bodegraver J. Beijen, die in 1922 de voorzittershamer overnam, kwam de club echt tot bloei. Voor rekening van de vereniging werd zelfs, voor 500 gulden, een tribune gemaakt waar plaats was voor ongeveer 70 personen. Bij de eerste competitiewedstrijd die de club in 1920 speelde tegen TOP 3 werd met 9-0 gewonnen. Er kwam al snel ook een junior afdeling.


54 bekeuringen

Hoewel het dus prima ging met de jonge voetbalclub, kwamen er in 1923 problemen met de gemeente Bodegraven. Het gemeentebestuur verbood de vereniging namelijk om op zondag te voetballen en daar ook entree voor te heffen. De club bleef echter rustig doorgaan met de sport op zondag. Het gevolg was dat de veldwachter 54 bekeuringen moest uitschrijven op een zondag in 1923. Wegens een onjuistheid in de dagvaarding volgde in september vrijspraak door de kantonrechter. De naam van de vereniging was in eerste instantie 'Bodegraafse voelbalvereniging' (V.V.B.), deze naam werd na alle bekeuringen veranderd in de huidige naam, omdat de vele bekeuringen op B.V.V. daardoor ongeldig werden en door V.V.B. niet betaald hoefden te worden. Omdat later echter weer een bekeuring volgde, die nu door de bestuursleden betaald moest worden, besloot het bestuur om uit te zien naar een ander terrein.


Koeienvlaaien

Men zocht en vond een nieuwe locatie op Zwammerdams grondgebied, omdat men in Zwammerdam wel voetbalwedstrijden op zondag mocht organiseren. Op het terrein van de harddraverij met paarden in Oud Bodegraven werd het nieuwe voetbalterrein gehuisvest. Het terrein was eigendom van voorzitter Beijen. Het terrein werd ook verhuurd aan het slachthuis, die er koeien liet grazen voor zij geslacht werden. Voor een voetbalwedstrijd moesten dan eerst de koeienvlaaien verwijderd worden voor men kon gaan spelen. Op dit voetbalveld langs de spoorlijn heeft de club met veel genoegen gesport.

Wel werd bij de laatste wedstrijd op het oude terrein een bord geplaatst waarop stond: 'Wij hechten aan de grond, waar eens ons wiegje stond, in lief en leed'. Het nieuwe terrein werd geopend op Hemelvaartsdag 1924. De oorlogsjaren brachten verlies van enkele leden met zich mee. Al op 10 mei 1940 kwam doelverdediger Jan Van Groeningen om het leven bij een bombardement in Zwammerdam op legervoertuigen. In 1942 werden de broers Koen en Levi Gans met hun hele gezin weggevoerd naar Westerbork en later naar Auschwitz, waarbij allen om het leven kwamen.


Trouwe bestuurders

Omdat het voetbalterrein in 1964 bestemd werd voor woningbouw moest de club verhuizen naar het nieuwe sportcomplex aan de Groene Zoom. Hoewel men met veel plezier aan Oud Bodegraven had gevoetbald, was het nieuwe sportcomplex een sterke verbetering wat de accommodatie betreft. Het verbod om op zondag voetbalwedstrijden te organiseren op Bodegraafs grondgebied, was toen al lang achterhaald. De vereniging had zowel een zaterdag als een zondag afdeling, met totaal ongeveer 500 leden.

Bij VV Bodegraven ontstonden in 1976 moeilijkheden over de vertegenwoordiging van de zaterdag en zondag afdeling in het bestuur. Na diverse vergaderingen werd besloten om een eigen zaterdagafdeling op te richtten. In 1976 scheidde de zaterdagafdeling zich af en stichtte een eigen voetbalvereniging op Rohda 76. V.V. Bodegraven heeft altijd een trouwe club bestuurders gehad die soms meer dan 60 jaar hun beste beentje voorzetten. Het clubhuis is vernoemd naar Bob Suringa die penningmeester was van 1933 tot 1979.