Meditatief Cursief

Steun en aanmoediging

Na de carnavalsfeesten begint binnen de rooms-katholieke kerk de Veertigdagentijd. Dat is een tijd van vasten, gebed en aalmoezen geven. Het is een weg die we mogen gaan in navolging van Christus, die na zijn doop in de Jordaan veertig dagen en nachten heeft gevast. Voor Hem was dat een periode van voorbereiding op zijn openbare leven. Voor christenen van nu geldt de Veertigdagentijd als een periode waarin zij, naast bovengenoemde inspanningen, even de balans mogen opmaken van waar ze nu staan op hun levensweg. Willen ze iets veranderen in hun leven en zo ja, hoe kunnen ze daar een nieuw begin mee maken? Hiertoe is de Veertigdagentijd een uitgelezen kans.

Soms worden wij mensen gedwóngen een nieuw begin, een nieuwe start, te maken, bijvoorbeeld als ons huis of onze zaak afbrandt, als onze relatie is gestrand, als we ons werk zijn kwijtgeraakt, een opleiding maar niet wil lukken of als een dierbare is overleden. Ieder van ons komt weleens in een situatie waarin we vastlopen en waarna ons niets anders rest dan opnieuw te beginnen.

De Veertigdagentijd is een bewúste, vrijwíllige keuze om opnieuw te beginnen, een keuze die we met het hart (mogen) maken. Hoe kan ik meer en meer groeien als kind van God, naar het voorbeeld zoals Jezus ons dat heeft gegeven? Dat lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het bij lange na niet. Het vraagt erom alles in ons leven wat vertrouwd en veilig voelt op z’n kop te willen en durven zetten. We worden uitgedaagd alles opnieuw te bekijken, maar dan door de ogen van God.

Het feit dat Jezus zijn leerlingen er twee aan twee op uitstuurde om de Blijde Boodschap uit te dragen, mag ons eraan herinneren dat ook wij als mensen in de 21e eeuw die weg niet alleen hoeven te gaan, maar dat we dat samen mogen doen. We mogen elkaar tot steun zijn en aanmoedigen deze Veertigdagentijd een zinvolle invulling te geven. We mogen daarbij gaan staan in het Licht van de Verrezen Christus en ons gedragen weten in Gods hand. Ik wens ons allen een kostbaar nieuw begin toe!


Kapelaan van Paassen