Afbeelding
Foto:

Kansen benutten

Ook in deze tijd waarin we ‘geregeerd’ worden door de coronacrisis, trachten we het bestuurlijk proces zo goed en zo kwaad als het gaat, doorgang te laten vinden. Afgelopen week hebben we ‘gewoon’ de agenda’s van de raadscommissies behandeld, zij het ieder vanaf de eigen keukentafel of kantoor. De griffie heeft de bijdragen van de fracties in het RaadsInformatieSysteem (RIS) geplaatst, inclusief de reacties van het college. Alle betrokkenen en inwoners van onze gemeente kunnen zo meelezen en zien welke standpunten de verschillende fracties innemen.


Bij de bespreking van raadsbesluiten is deze manier van werken nog wel te doen, hoewel van een echt debat natuurlijk geen sprake kan zijn. Lastiger is het wanneer het agendapunten betreft waar een meningvormende of opiniërende bespreking aan de orde is. Misschien is het beter om deze zaken nog even uit te stellen, mits daardoor inwoners of belanghebbenden niet geschaad worden.


Voor komende raadsvergadering staat het raadsbesluit voor een kleinschalige windmolen in Waarder op de agenda. In het raadsakkoord hebben we opgenomen dat we op het gebied van duurzaamheid goede voornemens willen omzetten in concrete stappen. De initiatiefnemer heeft bijna twee jaar geleden met zijn verzoek bij de gemeente aangeklopt. Wat het CDA betreft heeft hij een goed voornemen omgezet in een goed idee. Met een eigen, kleine windmolen, aangevuld met zonnepanelen op zijn stal, kan hij voorzien in de eigen energiebehoefte. Mooi dat er ondernemers zijn die op deze wijze hun steentje willen bijdragen aan de gemeenschappelijke doelstelling van een klimaatneutrale gemeente in 2035. Nog mooier kan het worden wanneer het gemeentebestuur snel werk maakt van beleid op dit gebied en de rekening voor dit soort goede ideeën niet bij de initiatiefnemer neerlegt. Bij Samen Duurzaam Gezond doen we het vooral samen!