Marry Buiks en Robèrt Smits bij het kunstwerk 'Bevrijding'.
Marry Buiks en Robèrt Smits bij het kunstwerk 'Bevrijding'. Foto:

Zo vrij als een vogel die even niet uit kan vliegen


BODEGRAVEN-REEUWIJK - Helaas zijn zo goed als alle landelijke en lokale jubileumactiviteiten rondom 75 jaar vrijheid op 4 en 5 mei vanwege de coronamaatregelen gecancelled. Des te meer reden om de onthulling van het kunstwerk van Marry Buiks ter ere van 75 jaar vrijheid wél te delen.

Op donderdag 9 april werd het kunstwerk bevestigd in de hal van het gemeentehuis en op versoberde wijze onthuld door cultuur wethouder, Robèrt Smits. Het glasfusion kunstwerk van de Bodegraafse kunstenaar Marry Buiks heet ‘Bevrijding’ en staat symbool voor uitvliegende vogels die als geen ander het gevoel van vrijheid vertegenwoordigen. En dit gevoel heeft voor velen in deze tijd een dubbele lading, omdat we ons op dit moment niet écht vrij voelen.

De basis is een rond golvend glasobject in onze nationale kleuren rood, wit en blauw. Dit staat symbool voor de wereld. De gekleurde vogels representeren de verscheidenheid van onze multiculturele samenlevering.

Speciaal voor het kunstwerk werd een gedeelte van de kobaltblauwe muur van het gemeentehuis wit geschilderd, zodat het werk goed tot zijn recht komt. Het hangt direct achter de welkomstbalie. Op de kunstenaar en wethouder na is er, conform RIVM richtlijnen, geen publiek bij de onthulling aanwezig geweest. "Toch vonden we het belangrijk de onthulling nu te doen," deelt Robèrt Smits. "Het is misschien juist wel een baken van hoop in bange dagen. We hebben al zoveel overwonnen en ook deze crisis komen we te boven, ook al moeten we daar nu tijdelijk


vrijheden voor inleveren."

"Geen van ons had kunnen denken dat de waarden die dit kunstwerk vertegenwoordigen op het moment van onthulling zo actueel zouden zijn," meent Marry Buiks. "Ik hoop dat het kunstwerk na de coronacrisis op veel bewonderaars kan rekenen, want hij is voor ons allen bedoeld."


4/5 mei verplaatst

Lizette Visscher, voorzitter van de Culturele Commissie Bodegraven, bevestigt telefonisch dat vrijwel alle activiteiten rondom het vieren van 75 jaar vrijheid zijn verplaatst naar volgend jaar. "Gelukkig hebben alle betrokkenen aangegeven volgend jaar ook mee te willen doen aan de 4 en 5 mei viering. We begrijpen, maar betreuren dat het geen doorgang kan vinden, aangezien we een heel speciaal programma hebben samengesteld. De 4 en 5 mei activiteiten waren vooral voor de oudere


doelgroep die de oorlog heeft meegemaakt en dat is nu precies de doelgroep waar extra activiteiten binnenshuis voor bedacht worden. Maar uitstel van de grote festiviteiten is in dit geval zeker geen afstel. Volgend jaar vieren we onze vrijheid grootser en wellicht bewuster dan ooit."


Hoop in bange dagen

"Overigens zijn we inmiddels druk bezig om een gedeelte van de financiële middelen die we gereserveerd hadden voor de 4/5 mei-viering in te zetten ten behoeve van activiteiten voor de kwetsbare groepen die binnen moeten blijven. Dan moet u denken aan initiatieven zoals de muziek die onlangs gedraaid werd bij de Reehorst en afgelopen vrijdag bij De Meent, maar dan nog op andere locaties in onze gemeente."

Op 4 mei is de dodenherdenking in afgeslankte vorm live te volgen bij BR6, gevolgd door de lokale oorlogsfilm ‘De vergeten kinderen’.


Positief blijven

Robèrt Smits benadert de viering ook positief: "Er zijn activiteiten die later in het jaar alsnog doorgang kunnen vinden als de coronamaatregelen weer opgeheven mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan het bezoeken van de scholen met militaire voertuigen. We vieren heel 2020 de 75 jaar vrijheid, dat is niet alleen verbonden aan de datum 5 mei." Tegelijk spreekt de wethouder bewondering uit voor de veerkracht die nu getoond wordt in de samenleving en hoopt hij dat het respect, geduld, medeleven en de verdraagzaamheid, die hij zo veelvuldig voorbij ziet komen, ook na de crisis mag blijven bestaan.

Het kunstwerk van Marry is in het gemeentehuis te bewonderen voor publiek, nadat de beperkende maatregelen van de RIVM zijn opgeheven. Robèrt Smits houdt een van de kleinere objecten genaamd ‘Vrijheid’ vast die Marry in een oplage van 75 zal maken.

Tekst en beeld: Lisanne van Uunen

Afbeelding