Afbeelding
Foto:

Fairtrade in Bodegraven-Reeuwijk

BODEGRAVEN - Vier nieuwe ondernemers in Bodegraven kiezen voor fairtrade en verantwoord ondernemen. De oproep om juist nu lokaal en fairtrade te combineren in de aankopen voor Moederdag is voor hen een mooie kapstok om te vertellen waarom zij die keuzes maken die bijdragen aan een bewustere en meer duurzame wereld.

Marja van der Linden van Pura Salon in het winkelcentrum Vromade vindt dat de toekomst iets is waar we gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn. Ze gaat voor een groen imago, waarbij duurzame, ecologische producten van hoge kwaliteit gebruikt worden bij de verzorging van haar klanten. “Wellicht is nu het moment om die keuzes voortaan allemaal te maken. We moeten resetten,” zegt ze. Alice Kersbergen vult aan: ”We hebben een andere manier van denken nodig en moeten bewuster omgaan met kleding, voedsel en spullen.” Ook zij kiest voor duurzame kwaliteit van haar- en huidverzorgingsmiddelen. "De gezondheid van de mensen en van de natuur zijn daarbij gebaat. Je kunt op zoveel verschillende manieren bijdragen aan een gezondere aarde met minder afval en minder schadelijke stoffen."

Renske van Dam van PuntKomma stelt dat mensen steeds bewuster kiezen, bijvoorbeeld de kleding die ze kopen. Kies je voor goede, duurzame kleren met een eerlijke prijs of kies je voor goedkope kleding, die onder slechte werkomstandigheden zijn gemaakt? Hoe de leveranciers werken en omgaan met verduurzaming betrekt Renske in haar keuze voor de bedrijfsvoering. Ze houdt rekening op welke manier wordt omgegaan met mensen en materialen in de hele keten, van grondstof tot kledingstuk. Ze kijkt ook welke stappen ondernomen worden om dit nog beter te maken. "Dat bepaalt mede of we klant blijven bij een kledingmerk. We geven deze bewustwording door aan onze klanten. Ons motto is: 'Er is geen planeet B'."

Esther van Eijk van iFY aan de Prins Hendrikstraat verkoopt bloemen en interieurartikelen. Die zijn veel mogelijk fairtrade, maar ook gemaakt door bijzondere producenten met wie ze langdurige relaties heeft. Ze heeft zelfs niveau 'zilver' van de Barometer Duurzame bloemist. Haar bedrijf is verantwoord, zorgzaam en werkend met bijzondere materialen. “Je hoeft niet veel te kopen, maar laat het dan vooral mooi zijn, van een goede kwaliteit en voor een eerlijke prijs. Dan heeft het dubbel waarde: voor jezelf én voor degene die het gemaakt heeft. Zorgen voor je omgeving is goed voor bloemen en mensen.”

Allen ondersteunen de oproep om juist in deze moeilijke tijd de ondernemers die eenzelfde toekomstbeeld hebben - namelijk duurzaam en eerlijk - over en weer te helpen en te steunen. Ook stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk roept iedereen op om juist rond Moederdag fairtrade bij deze koplopers te kopen, dan ben je dubbel goed bezig.