Deze gans was maar een crèche begonnen zonder rekening te houden met de 1,5 meter maatschappij
Deze gans was maar een crèche begonnen zonder rekening te houden met de 1,5 meter maatschappij Foto: Bert Verver

Veel ‘luchtjesscheppers’ genieten van de natuur in het plassengebied


REEUWIJK - Ondanks de landelijke oproep om thuis te blijven, was het de afgelopen weken gepast druk in het Reeuwijkse Plassengebied. Om de druk van het thuisblijven te verlichten genoten velen van de prille natuur die door het buitengewoon mooie voorjaarsweer snel tot wasdom komt.

Onder de bezoekers waren er veel die een verrekijker hadden meegenomen. Het vogels kijken en fotograferen heeft de laatste tijd snel aan populariteit gewonnen en dat was goed te merken. Op de lezers-fotopagina in deze krant waren twee weken geleden al mooie voorbeelden te zien van soorten die momenteel in het plassengebied verblijven, o.a. een roerdomp en een geoorde fuut. Maar er is veel meer te zien: de visdieven en de rietzangers zijn weer volop terug, de prachtige mannetjeskrooneenden maken de vrouwtjes het hof, de ringslangen warmen zich ’s ochtend op in het zonnetje en plassenkenners constateren ook dat, ondanks het vele werk van de muskusrattendienst, er regelmatig muskusratten te zien zijn.

Het meest opvallend zijn de bijzonder grote aantallen grauwe ganzen met kuikens. Ze zijn in het hele plassengebied en in de

aanliggende woonwijken te zien en velen genieten daar volop van. Langs het fietspad langs de noordkant van de surfplas laten de ganzen zich zo dichtbij zien dat het ook met de mobiele telefoon mogelijk is ze goed te fotograferen.

Het grote aantal jongen is niet zo opmerkelijk, vindt de faunacommissaris van de Wildbeheereenheid Reeuwijk en Omstreken, Koen Gouweloos. Hij vertelt dat onder invloed van de acties van Animal Rights er zo’n 20 procent minder ganzen zijn geschoten dan volgens het provinciale ganzenbeheerplan de bedoeling is. De wildbeheerders hadden volgens hem weinig zin in het gedoe dat de acties opleverden. Hij tekent daarbij aan dat op zo’n 25 procent van de oppervlakte waarbinnen de wildbeheereenheid werkzaam is, er sprake is van een rusttijd voor de ganzen, o.a. in de gebieden van Staatsbosbeheer. De faunacommissaris vreest dat de explosie van jongen komend jaar voor meer schade aan de agrarische gewassen zal zorgen, waardoor het aantal klachten zal toenemen.

Tekst en beeld: Bert Verver