Afbeelding
Foto:

'75 jaar vrijheid - Oorlog en bevrijding' uitverkocht


BODEGRAVEN-REEUWIJK - De uitgave ‘75 jaar vrijheid - Oorlog en bevrijding’ van de Historische Kring Bodegraven is uitverkocht. Het boek geeft een bijzondere en persoonlijke kijk op de ervaringen van overlevenden uit onze gemeente, maar ook op die van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het boek werd in lokale boekhandels en via de website van de Historische Kring Bodegraven verkocht in een oplage van 500 stuks, nadat het op 2 april officieel werd aangeboden aan wethouder Robèrt Smits.

Schril contrast

Zelfs na 75 jaar komt er nieuwe informatie boven tafel, zorgvuldig uitgezocht en gedocumenteerd door Broos de Groot en Leendert Spijker namens de Historische Kring Bodegraven en alle betrokkenen. In het boek valt te lezen dat er inmiddels meer oorlogsslachtoffers uit onze gemeente staan geregi- streerd dan eerder werd aangenomen. Aris Terlouw en Cees Rijkaart zijn toegevoegd aan de lijst van gestorven plaatsgenoten. Ook zijn er veel herinneringen aan de oorlogstijd opgeschreven van overlevenden die deze nog niet eerder wilden of konden delen. Zo vertelt Wim Karssen over de moord op burgemeester Vonk op 21 december 1944 door Adam H. en SD'er Balvert. De burgemeester werd vermoord, omdat hij weigerde samen te werken met de Duitse bezetter. Voor zijn begrafenis op Tweede Kerstdag 1944 liep heel Bodegraven uit, een schril contrast met onze huidige herdenking op 4 mei. Zijn naam staat groots genoemd op het oorlogsmonument op Vredehof. De door hem getoonde inzet en moed herdenken wij dit jaar op afstand.

Bittere pil

In huidige crisistijd zijn we ons er extra van bewust dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is voor het eerst dat het ‘vieren’ van ons vrijheid zó sober en binnenshuis heeft plaatsgevonden. Dat is een bittere pil, gezien velen van ons het jubileum van 75 jaar vrijheid graag groots en gezamenlijk hadden gevierd. De huidige viering staat in contrast met de kilometers lange bevrijdingsstoet die op 8 mei 1945 door de Van Tolstraat paradeerde. De Prinses Irene Brigade luidde samen met de Canadezen het einde in van een verschrikkelijk en onvergetelijk oorlogstijdperk, waarbij zeker 41 plaatsgenoten het leven lieten. De foto van de stoet pronkt op de voorkant van het boek, een waardevol lokaal naslagwerk.

Tekst en foto: Lisanne van Uunen

Dodenherdenking in zijn soberste vorm

4 mei 2020 was een indrukwekkende Dodenherdenking. Leegte op de Dam in Amsterdam, leegte bij het oorlogsmonument op Vredehof. Niet de stille mensenmassa die gezamenlijk herdenkt, maar de stilte en leegte die op zichzelf imponerend is.

Er was veel anders, maar toch ook niet alles. Via BR6 was de lokale herdenking te volgen en zo waren we er toch nog een beetje bij. Cock Karssen las de namen van oorlogsslachtoffers voor uit onze gemeente, de burgemeester speechte en legde namens het gemeentebestuur een krans, waarna werd overgeschakeld naar de landelijke herdenking op de Dam.

Na de toespraak van de koning werd de docu-film ‘Vergeten kinderen’ ingestart over de vlucht per boot van een groep Reeuwijkse kinderen tijdens de Hongerwinter. Anders dan anders, alleen maar toch ook samen, herdachten wij ‘opdat wij niet vergeten’.

Afbeelding