GGZ behaalt over 2019 een goed financieel resultaat

REGIO - GGZ Rivierduinen heeft 3 miljoen euro winst geboekt met de exploitatie van de zorgverlening in 2019. Dat is ruim 1,5 procent van de totale opbrengst. Daarmee krijgt de zorginstelling ruimte om verder te innoveren en te investeren in de zorg en om zo nodig tegenvallers op te vangen.

Het resultaat over 2019 komt met 12,8 miljoen euro veel hoger uit vanwege de verkoop van vastgoed, zoals de verkoop van het Bavo-terrein in Noordwijkerhout en een pand in Zoetermeer. Dit pand wordt overigens voor een deel weer teruggehuurd voor ambulante zorgfuncties. Op het Bavo-terrein worden nieuwe wooneenheden voor beschermd wonen gerealiseerd, die gehuurd gaan worden.

Bij de over 2019 gerealiseerde winst past wel de kanttekening dat op dit vastgoed in het verleden afwaardering heeft plaatsgevonden. Bovendien heeft GGZ Rivierduinen gedurende langere tijd kosten moeten maken voor het in stand houden daarvan. Dit heeft het resultaat in voorgaande jaren fors negatief beïnvloed. De winst is dus in de praktijk aanzienlijk lager dan nu uit de jaarrekening blijkt.

GGZ Rivierduinen heeft van de financiële ruimte gebruikgemaakt om de financiering te verbeteren. Door vervroegde aflossing en renteverlaging van leningen zullen de kosten de komende jaren flink lager liggen.

Het eerste financiële effect van de coronacrisis is echter ook zichtbaar. VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VNG, NZa, zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten hebben laten weten dat omzetderving en aanvullende kosten als gevolg van de coronacrisis vergoed worden. Hiermee verwachten zij vooralsnog dat de coronacrisis in 2020 uiteindelijk een beperkt effect heeft op de financiële situatie van GGZ Rivierduinen. De continuïteit van de zorg komt zo niet in gevaar.