Stichting Werkgroep Meijebelangen

Van de mogelijkheid om hulp te vragen in verband met de coronamaatregelen is tot nu toe in de Meije geen gebruik gemaakt. Mocht u toch hulp nodig hebben, dan is de mogelijkheid er nog steeds. Er zijn genoeg bewoners die zich hebben aangemeld om u eventueel te helpen. Als Meijenaren willen we er voor elkaar zijn. Heeft u een hulpvraag, behoefte aan advies of een luisterend oor nodig? Dan kunt u bellen met Wijnand Dijkstra 06-46570177 of Mia Dijkstra 06-52988422. Zij treden op als schakel tussen de hulpvraag en het aanbod van hulp. De brief is terug te vinden op de site www.meijebelangen.nl onder het kopje 'nieuws en archief'.


Pasgeleden is er zelfs op tv kort aandacht geweest voor de motoren in de Meije. Wij blijven in overleg met de gemeente om ook op langere termijn een veilige situatie te creëren voor de bewoners van de Meije en het recreatieverkeer dat gebruikmaakt van de Meije. We vinden het belangrijk om daarbij rekening te houden met ieders belangen. Graag horen wij ook van u wat uw ideeën hierover zijn of wat u van de maatregelen tot nu toe vindt, zodat wij dat mee kunnen nemen in ons overleg met de gemeente. U kunt ons bereiken via meijebelangen@gmail.com.


Het verleggen van de vliegroute is een ander punt van aandacht. Wij denken dat dit meer overlast zal geven boven de Meije. Meijebelangen is hierover in gesprek met de betreffende wethouder.


In de Meije wordt gebruikgemaakt van een BuurtApp. Deze app wordt uitsluitend gebruikt voor urgente zaken (bijv. het melden van verdachte situaties). Wilt u ook lid worden van de buurtpreventie app? Stuurt u dan een mail naar meijebuurtpreventie@gmail.com. Vermeld in de mail uw naam, huisnummer en mobiele nummer.


Onze volgende vergadering is op dinsdagavond 13 oktober. Heeft u punten die u graag besproken wilt hebben tijdens de vergadering of wilt u bij de vergadering aanwezig zijn? Stuur ons een e-mail (meijebelangen@gmail.com) of benader ons direct. Op de website www.meijebelangen.nl vindt u informatie over Stichting Werkgroep Meijebelangen en kunt u onder andere de notulen van vergaderingen teruglezen. Ook kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief.


Dorpsteam Reeuwijk-Dorp, Tempel en buitengebied

Het dorpsteam heeft in april de ontwerptekening voor de herinrichting van de Kerkweg ontvangen en onlangs een reactie naar de gemeente gestuurd. Naast een enkele onduidelijkheid voorzien we op een aantal plaatsen praktische problemen, doordat de huidige uitwijkplaatsen in het nieuwe ontwerp ingekort worden. Landbouwvoertuigen moeten nog wel een landbouwperceel op- en af kunnen zonder daarbij de berm te beschadigen. Bij drukte op de aansluitende wegen moeten bovendien soms meerdere auto’s op een uitwijkplaats opgesteld kunnen worden. Daarnaast willen we graag dat een bepaald deel van de berm (ook tijdens de werkzaamheden) in tact blijft, omdat dit een van de mooiere bermen van de gemeente is.


Van een aantal onderwerpen, zoals Beter Bereikbaar Gouwe, diverse bouwplannen/woningtypen, groen bij Kaagplein en de Reewal, monitoren we als dorpsteam de voortgang. We hebben hier vragen over uitstaan.


Dorpsteam Sluipwijk en Plassengebied

De bermen bloeien prachtig in het plassengebied. Op de een of andere manier weerhouden die bloeiende bermen het grootste deel van de veroorzakers (voornamelijk automobilisten en vrachtverkeer) om naast het asfalt te rijden. Het pad op de Hortemansdijk is niet echt meer tot bloei gekomen, maar de stukjes rondom de brughoofden zijn prachtig. We danken Adri van Vliet en de gemeente voor het gefaseerd maaien en hopen dat we nog een poosje mogen genieten van deze natuur tot de volgende maaibeurt.


De passeerplekken worden meer en meer gebruikt, waardoor het aantal vervelende situaties afneemt. Kijk vooral nu al waar in uw straat, dijk of kade u denkt dat passeerplekken zouden moeten komen. Als de gemeente aanklopt met die vraag, bent u al voorbereid.


We wachten met spanning af wat de gemeente voor oplossing vindt om het keiharde geluid van de neervallende brugdelen te dempen. Het harde geluid van ijzer op ijzer valt echt niet onder de 'landelijke omgevingsgeluiden'. Mochten inwoners ideeën hebben hoe dit op te lossen, graag! U kunt uw ideeën doorgeven op onze website: www.dorpenwijk.nl of sluipwijk.dorpenwijk.nl. Ook vragen wij u de brug rustig te laten zakken en niet zomaar los te laten.


Op de plassen is het drukker dan normaal. Waarschijnlijk door de extra vrije tijd wordt er nu ook doordeweeks veel gevaren. We willen nogmaals benadrukken dat er stilteplassen zijn, waar het op enkele plaatsen zelfs verboden is om te varen. Hier broeden vogels en deze natuur mag niet verstoord worden. Houd hier rekening mee.


Dan hebben we nog de steeds toenemende vraag naar glasvezel. Ook hier in het buitengebied wonen en werken veel mensen thuis, die de bijna onontbeerlijke snelheid van het glasvezel nodig hebben. We zijn helemaal afhankelijk van een aanbieder die het zo druk heeft dat er niet eens een planning gegeven kan worden voor 2021. Voor een gedeelte liggen de (groene) (bescherm)buizen er al. Deze moeten uiteindelijk vanuit de te plaatsen kasten en handholes met de daadwerkelijke glasvezels richting de woningen worden geblazen. Heeft u ideeën om het proces te bespoedigen?


Ten slotte nogmaals het aanbod om een gratis vuilgrijper bezorgd te krijgen, waarmee u uw steentje kunt bijdragen aan een zwerfvuilvrij plassengebied. Als u uw adres doorgeeft op de website, wordt de grijper bij u afgeleverd.


Dorpsteam Waarder

Nu we na de ergste crisis weer richting 'normaal' gaan, heeft ook het dorpsteam de werkzaamheden hervat. Inmiddels is de tunnel onder de A12 schoongemaakt in voorbereiding op het kunstwerk dat binnenkort wordt aangebracht door een graffitiartiest. Het ontwerp is al te bewonderen op onze website.


Daarnaast is de start van de dorpsvisie gemaakt in het kader van de nieuwe Omgevingswet. Tot de zomer treft het dorpsteam in samenwerking met de gemeente voorbereidingen om in het najaar alle bewoners bij dit proces te betrekken. Hiervoor is reeds een start gemaakt met een enquête via www.bodegraven-reeuwijkspreekt.nl. Wij roepen zoveel mogelijk mensen op om zich op deze website aan te melden en de enquête in te vullen. U kunt dan ook aangeven of u in een later stadium wilt meedenken.


Ten slotte heeft de gemeenteraad afgelopen week het bestemmingsplan voor het nieuw te bouwen zorgcentrum aan de Molendijk goedgekeurd. Hierbij heeft de gemeente toegezegd de Kromme Kamp spoedig opnieuw in ontwikkeling te willen nemen met starters en jongeren als doelgroep. Ook worden de levensloopbestendige woningen aan de Alexanderstraat omgekapt tot eengezinswoningen. Hiermee is deels tegemoetgekomen aan de zorgen van het dorpsteam en de omwonenden. Wij blijven ons inzetten om Waarder voor iedereen aantrekkelijk te houden.